Ezeket kell tudniuk a gyerekeknek a szexről

2018. október 13.
Nagyon fontos a gyerekek megfelelő szexuális felvilágosítása, hiszen így élhetnek majd tudatos, biztonságos, magabiztos szexuális életet. Ezekről érdemes beszélgetni a kicsikkel - szexedukátorok szerint!
Fotó: Unsplash.com

Nem, gender, orientáció…

Minél korábban elkezdjük a szexuális felvilágosítást, annál nagyobb az esélyünk, hogy normalizáljuk a témát a gyerek előtt. Mivel a kisebb gyerekek többnyire jóval toleránsabbak, nyugodtan vezessük be őket már korán a nemek, a gender és a különböző orientációk fogalmaiba. Figyeljünk rá, hogy mikor beszélünk, ne kizárólag a heteroszexuális kapcsolatokra hivatkozzunk, legyünk nyitottak a szexualitás minden formájára. Időről-időre visszatérhetünk a témához, rákérdezhetünk, hogy mindent értenek-e vagy maradt-e még valami, amiről beszélni szeretnének.

Az én testem

Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy megtanítsuk a gyerekünknek, csak ő rendelkezhet saját teste felett, szexuális kapcsolat pedig csak a felek közös megegyezése után jöhet létre. Már egy gyerek is eldöntheti, szeretné-e hogy mások – akár felnőttek, akár gyerekek – megöleljék, ahogy neki is tiszteletben kell tartania mások testét.

Kínos testrészek

Nevezzük nevén a dolgokat! Meseszavak helyett magyarázzuk el neki, hogy hívjuk a nemiszerveket, így elkerülhetjük a tabusítást. A nyelv hatalmat és magabiztosságot ad nekik, a későbbi korban pedig akár mélyebben, részletesebben is belemehetünk a fogalmakba, hogy a kicsik tényleg mindennel tisztában lehessenek.

Kérdezni szabad

Az általános vélekedéssel ellentétben a gyerekek igenis szeretnek beszélni a szüleikkel a szexről (ha olyan a viszony) és az biztos, hogy rengeteg kérdésük van! Bátorítsuk a gyerekeket ezek feltevésére és nyugodtan érdeklődjünk, szeretnének-e bármit tudni a szexről? Tanulmányok szerint minél többet beszélnek a gyerekek szüleikkel a szexualitásról, annál biztonságosabb lehet később saját szexuális életük, ezért érdemes ráfordítani az időt az ilyen beszélgetésekre.