Fotó: Unsplash.com
A friss zöldfűszereket leginkább az ízük miatt használjuk, pedig rengetegnek van pozitív élettani hatása is. Olyannyira, hogy ha ügyesen válogatjuk össze a konyhakertünket, még a kedélyállapotunkat is javíthatjuk főzés közben.
Kevesen tudják például, hogy bizonyos zöldfűszerek a test egyik legismertebb és hagulatunk szempontjából talán legmeghatározóbb hormonjának termeődésére is hatással lehetnek. A dopamin segít, hogy éberek, motiváltak és jókedvűek maradjunk, a most következő fűszernövények pedig épp ennek termelődését serkentik. A dopamintermelést serkentheti például a bazsalikom, a kapor, a rozmaring, az oregánó, a borsmenta, a fodormenta, a ginseng és az édeskömény is! Próbáljunk ezekből minél többet beilleszteni étrendünkbe, hogy kiegyensúlyozottabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat.