Hogy az óraátállítás ne viseljen meg!

2018. október 25.
Október 28-án, vasárnap hajnalban 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az időt. A téli és a nyári időszámításra történő átállás testileg és lelkileg is megviselheti a szervezetünket. Természetes módszerekkel könnyíthetünk az átmeneti káoszon.

Egyes országokban már eltörölték az óraátállítást. Nálunk a kérdés még várat magára, addig is érdemes az alternatív megoldások közül válogatnod. A gyógynövények, az étrend-kiegészítők, a megfelelő étrend enyhíti a panaszokat.

KÖZELEBB AZ ÚJ BIORITMUSHOZ

Az egyes napszakokhoz kötődő tevékenységek váltakozása határozza meg cirkadián ritmusunkat. Megszoktad, hogy nagyjából ugyanabban az időben ébredsz, reggelizel, indulsz munkába, majd este fokozatosan áthangolódsz a pihenésre. Az óraátállítással ez a rendszer felborul. Igaz, hogy a téli időszámítás esetén egy órát „nyersz” az alváshoz, azonban ez nem jelenti azt, hogy pihentebb leszel napközben. Fokozatosan érdemes átállítani szervezetedet. Mivel korábban lesz napnyugta, hozd előbbre a vacsora és a lefekvés idejét.

A napot kezdd jókedvre derítő reggelivel, legjobb választás a népszerű zöld turmix. A napközben elfogyasztott banán a szerotonin-szint emelésével segíti a jobb hangulatot. A dió- és mogyorófélék B-vitamin tartalma enyhíti a depressziós tüneteket.

FÉNYEK, TEÁK, VITAMINOK

Ha valódi napfényt nem is varázsolhatsz a szürke délutánba, de kisebb, meleg narancsszínt árasztó fényforrásokat elhelyezhetsz a lakásban. Minden évszakban igaz, de óraátállítás idején különösen, hogy késő este már ne használd a laptopot! Kék fénye megakadályozza a pihenéshez szükséges melatonin termelődését.

Egyes étrend-kiegészítők segítenek visszanyerni belső egyensúlyodat. Ebben élen jár a D-vitamin, naponta legalább 2-3000 nemzetközi egységet fogyassz! A spirulina alga kapszula a triptofán és fenilalanin nevű aminosavakkal kiegyensúlyozott lelkiállapotot teremt.

Ha az új időszámítás miatt nehezen megy az elalvás, a macskagyökér-komló-citromfű kombinációt fogyaszd teaként vagy táplálékkiegészítő formájában. A vidámabb napindításhoz az afrikai vörös tea, a rooibos ajánlott. Levertség, fáradtság ellen a rozmaring teáját próbáld ki – élénkíti a vérkeringést, feltölt energiával.

Amikor csak teheted, tartózkodj a szabadban! Minél közelebb érzed magadhoz a természetet, annál könnyebb lesz alkalmazkodnod az új időszámításhoz.

Még több cikkért kattints a WellnessCafé oldalára!