Öko: vetőmagbonbonok, az ökotudatosok álomajándéka

2018. december 11.
Hulladékmentesek, akár kezdő kertészek is megbirkóznak vele, ráadásul még a csinos dobozkáiknak köszönhetően a fa alatt is megállják a helyüket: Hagara-Nagy Nórával a Seed Bonbon ötletgazdájával és tulajdonosával beszélgettünk

Mi pontosan a Seed Bonbon?

A Seed Bonbon egy hazai kézműves brand, amely égisze alatt papír újrahasznosításával és vetőmag felhasználásával születnek bonbonoknak és más édességeknek látszó kis formák. Ezeket el  lehet ültetni, majd a papír lebomlik, és a magok kikelnek. Fűszernövények vagy éppen szép kis virágok lesznek belőlük.

Honnan jött az ötlete? Külföldön vagy itthon van hasonló termék a piacon?

Már az ókori Egyiptomban is használtak maggolyókat, amelyeket arra használtak, hogy a nehezen megközelíthető helyekre egyszerűen elhajítottak föld és magok keverékét, azok pedig így ott is kikeltek, ahova nem tudtak volna eljutni. Aztán a hetvenes években a gerillakertészek hajigáltak ilyen golyókat, hogy a betondzsungelt és az elhagyott területeket bezöldítsék. Ma az angolszász kultúrában már papír is ismert a föld helyett, én is ezekből a már kipróbált technikákból merítkeztem. Külföldön, főleg az USA-ban ismert ajándék a magpapír és a maggolyó, esküvőkre, ünnepi alkalmakra vagy promóciós eszközként.

Milyen magokat rejtenek a kis dobozok? Honnan szerzitek be őket?

Hazai vetőmag-kereskedésből vásároljuk a magokat, csak olyan magok használunk, amelyeket kipróbáltunk és jó arányban működnek, kibírják a gyártás során ért megpróbáltatásokat.

Abszolút kezdők is megpróbálkozhatnak az ültetéssel?

Igen, teljesen kezdők is próbálkozhatnak, mert direkt csak olyan növényeket válogattunk össze, amely nem igényelnek extra törődést, kivéve a chilipaprika, amely azért már igényel némi utánajárást, gondozási rutint.

Mitől fenntartható a SeedBonbon termék és a vállalkozás maga?

Igazából mindenben próbálunk minél környezettudatosabbak lenni, minél kisebb ökolábnyommal működni. Például irodai papírhulladékból készítjük a magbonbonokat, beszállítóink többségét a közelünkből választottuk, így sokszor gyalog vagy biciklivel járunk áruért, a gyártás során csak szelektív hulladék termelődik, ezt a megfelelő helyre tesszük, még a gyártáskor megmaradt vizet sem öntjük ki, hanem a mi növényeink, kiskertünk hasznosítja újra. Nem használunk vegyszereket sem a gyártás során, sem az irodánkban, és folytathatnám, mert életünk és a vállalkozás kapcsán nagyon sokrétűen van jelen a fenntarthatóság, hiszen ez nemcsak a környezetvédelemről szól, hanem a társadalmi felelősségvállalásról is. Ezért vannak támogatói termékeink és mint női vállalkozó fontosnak tartom az esélyegyenlőséget, és az erről folyó társadalmi összefogásokat szívesen támogatom.

A galériáért kattints a képre!

5 fotó megtekintése

Még irodai papírhulladékokat is lehet vinni hozzátok! Mire használjátok őket?

Mi nem vagyunk hulladékfeldolgozó üzem, ezért csak úgy bárki nem tud hozzánk papírt hozni. Vannak partnereink, akiktől kapunk papírt, illetve egyedi rendeléskor szokták hozni magukkal a saját papírjukat, amiből mi elkészítjük nekik, amit szeretnének, de nem tudunk nagy mennyiséget tárolni, kicsivel többet, mint amire rendelésünk van.

Hogyan válhat ajándék a magokból?

A Seed Bonbon termékei szépséges díszdobozokban elérhetőek, kiemelném a Mandala, a Le Botanique vagy a Chilis dobozokat, amelyeket Illés László grafikus tervezett. Ezek mindegyike megfelelő esztétikai élményt ad, akár egy szépen csomagolt valódi csokoládé, de tavasszal újból elő lehet venni őket, és ha elültetik őket, újabb élményt adnak, hiszen kikelnek belőle a növények.

A karácsony közeledtével magától adódik a kérdés: a fa alatt is megállja a helyét?

A magbonbonok sokáig tárolhatók, ezért karácsonykor is népszerűek. A chiliket már januárban el lehet ültetni, de március sincsen olyan messze.