Házi kedvencünk enyhítheti a depresszió tüneteit

2018. december 14.
Már több kutatás is bizonyította, hogy fittebbek és tovább élnek a kutyások, most pedig az is kiderült, hogy mentális egészségünkre is jó hatással lehetnek.

Fotó: Unsplash.com

Azt persze túlzás lenne állítani, hogy egy kutya a depresszió ellenszere lehetne, de a Journal of Psychiatric Research egyik friss kutatása szerint egy házi kedvenc segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit.  Két portugál kutató 80 olyan alanyt vizsgált, akik kezelésre nem reagáló depresszióban szenvednek, és megnézték, javulnak-e a tüneteik egy házi kedvenc mellett. Közben egyébként továbbra is szedték az antidepresszánst, ami korábban nem hozott számukra átütő eredményeket.

Jorge Mota Pereira és Daniela Fonte kísérleti alanyai közül 33 egyezett bele, hogy befogad egy házi kedvencet: 20-an kutyát, 7-en macskát, a többiek egyéb kedvencet választottak. Az alanyokat 12 hétig követték, a 4. és 8. hétben is újra megvizsgálva őket. A kutatás végére Pereira és Fonte azt találták, hogy a kedvencet befogadó személyek harmadának javultak tünetei a Hamilton-féle Depresszió Skála adatai szerint. A kutatók szerint ez megerősíti, hogy a kedvencek jelentős javulást okozhatnak a gazdik kedélyállapotában és akár a hangulatzavarok kellemetlen tüneteire is gyógyírt jelenthetnek.

Independent