ÖKO: kezdd az évet nyugtató DIY fürdőbombával!

2019. január 01.
Isteni illatukkal feltöltenek, pezsegnek a vízben és a jó minőségű olajaknak köszönhetően táplálják a bőrt: a fürdőbombák minden hygge-rutin elengedhetetlen részét képezik. Miért is ne töltődnénk fel az év első napjaiban ezekkel a mindenmentes, otthon is néhány nap alatt elkészíthető kis levendulás-körömvirágos-citromfüves nyugtató virágocskákkal? Mutatjuk, hogy érdemes nekilátni:

Mire lesz szükséged?

  • 100 g szódabikarbóna 
  • 50 g citromsav
  • 50 g kukoricakeményítő 
  • kókuszolaj 
  • körömvirág gyógytea 
  • szárított levendula 
  • indiai citromfűolaj
  • jégkockatartó

1. Öntsük egy tálba a száraz hozzávalókat és keverjük el alaposan – ne maradjanak kis csomócskák sem!

2. Csepegtessünk a keverékhez ízlés szerint 20-30 csepp 100%-os tisztaságú illóolajat! – Mi a citromfűolaj mellett döntöttünk nyugtató hatása miatt. 

3. Öntsünk 2-3 evőkanál kókuszolajat a szilárd összetevőkhöz és gyúrjuk össze alaposan a kezünkkel a masszát!

4. Akkor vagyunk készen, ha a markunkban tartva a massza nem porlik szét. Ha darabokra hullik, adagoljunk a masszához még egy kevés kókuszolajat. 

5. A szárított füvek és virágok nem csupán díszítőelemei, de jótékony komponensei a fürdőbombának, válasszunk belőlük ízlésünk és problémánk szerint! Mi a levendula és a körömvirág mellett döntöttünk gyönyörű színeik és nyugtató hatásuk miatt, de akár bőrtápláló rózsaszirmok, édes illatú szárított gyümölcsök vagy frissítő menta is kerülhet a keverékbe.  

6. Szórjunk a választott füvekből és virágokból az alaposan kitisztított jégkockatartó aljába! Játszhatunk azzal is akár, hogy csíkozva, keverve stb. jelenlen meg a díszítőelem a fürdőbomba tetején. (Érdemes olyan jégkockatartót választani, melynek nem túl bonyolult a mintája, mert az problémát jelenthet a kész fürdőbombák kiszedésekor)

7. Most jön a fürdőbomba-készítés kulcslépése, a kockatartóba való betöltés: minden ezen áll vagy bukik. Először töltsük meg félig a jégkockatartókat a keverékkel, majd nyomkodjuk alaposan az aljába a masszát, hogy minél sűrűbben legyen. Majd töltsük tele a kis mélyedéseket és újból préseljünk az alapanyagon. Töltsük fel az így felszabaduló kis helyet is és nyomkodjuk le mégegyszer! 

8. Száraz, hűvös helyen szárítsuk ki a fürdőbombákat. Minimum 24 órát hagyjuk állni őket, de a legjobb, ha ennél is több időt hagyunk nekik. (Ekkor már a tartóból kiszedve is száríthatjuk őket.) A kész fürdőbombák megkeményednek és egyszerűen kiszedhetőek a formából, de a biztonság kedvéért ha szilikon tartót használunk, akkor a közepét nyomjuk ki a virágokat, így biztosan nem fog darabjaira törni. 

9. Rakjuk a fürdőbombákat gőzfertőtlenített, vízmentes dobozkákba vagy üvegekbe és használjuk őket a legközelebbi habfürdőnkhöz!