Tényleg méreg a kókuszolaj?

2018. augusztus 25.
Egy harvardi professzor egyenesen méregnek nevezte az egészségtudatos sztáralapanyagot, de vajon mi az igazság?
Fotó: Unsplash.com

„Színtiszta méreg” és „az egyik legrosszabb dolog, amit ehetsz” – ezekkel a szavakkal írta le a kókuszolajat egy Harvardi professzor, Karin Michels az egész netet bejáró Youtube-videójában. A professzor azzal érvelt, hogy a kókuszolaj még a sertészsírnál is több telített zsírsavat tartalmaz, ami pedig szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethez. A kemény hangú kirohanás különösen azért lehet sokkoló, mert az elmúlt években a kókuszolaj az egészségtudatos spájzok alapfelszereltségének részévé vált, leváltva a hagyományos növényi olajokat és az állati eredetű zsírokat is.

A helyzet persze nem ennyire fekete-fehér. Újabb kutatások szerint a cukrok és szénhidrátok sokkal inkább elhízáshoz vezetnek, mint a zsírok, ráadásul a kókuszolaj számos jótékony hatású összetevőt, például gyulladáscsökkentő anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

A lényeg – mint oly sok esetben – itt is a mértékletességen múlik. Ha nem visszük túlzásba a kókuszolaj fogyasztását, semmi bajunk nem lesz belőle, bár nem árt megjegyezni, hogy még nincs bizonyítva egészségügyi előnye sem. Valamivel még ennél is jobban járunk, ha szűz kókuszolajat választunk, ez ugyanis laurinsavat tartalmaz, ami sokkal kevésbé emeli koleszterin-szintünket, mint például a vaj vagy a sertészsír.