5 dolog, ami piszkosabb, mint a vécédeszkánk, mégsem takarítjuk gyakran

2019. január 13.
Van a környezetünkben néhány nagyon sokszor használt eszköz, melyekről nem is gondolnánk, mennyire nagy veszélyforrást jelentenek. A vécédeszkánál sokkal több baktérium bújik meg a telefonuktól a vágódeszkán keresztül a fogkefénkig – mi pedig nem is tudunk róla.

1. Elektronika

Nap mint nap használjuk, még a vécére is bevisszük, mégsem takarítjuk rendszeresen a mobiltelefonunkat, tabletünket és egyéb elektronikai kütyüjeinket. Pedig ezeken rengeteg kórokozó megtapadhat! –Különösen azért veszélyes a telefon, mert azt rendszeresen az arcunkhoz is emeljük, így érdemes 60% víz-40% alkohol elegyével rendszeresen áttörölgetni, hogy ne jelentsenek potencionális betegségforrást.

2. Fogkefe

A fogkefénket ha nem is tartjuk a vécénk közvetlen közelében, akkor is rákerülhetnek a levegőben lévő, vécénkből kikerülő részecskék. Ráadásul mivel a fogkefét napi szinten használjuk, élelmiszer-baktériumok és vírusfajták is megtapadnak benne. Éppen ezért cseréljük rendszeresen, maximum 12 hetente a fogkefénket és alaposan takarítsuk meg használat előtt és után.

Sajnos a tokban tárolás sem a legjobb megoldás, mert ha nem szárítjuk ki a sörtéket, a nedves közegben több baktérium maradhat életben. A legjobb, ha néha (légúti fertőzések után mindig!) chlorehexidint tartalmazó szájöblítőbe rakjuk egy éjszakára a fogkefénk fejét.


Fotó: Unsplash/rawpixel

3. Konyhai cuccok

A mosogatószivacs és a vágódeszka is fel kell, hogy kerüljön a legpiszkosabb háztartási cuccok listájára. Annak ellenére, hogy a mosogatószivaccsal elvileg megtisztítjuk az evőeszközeinket, rengeteg ételmaradvány megtapad benne, melyekből a kórokozók következő mosogatáskor átterjedhetnek az edényekre. Éppen ezért néha rakjuk be a mikróba vagy a mosogatógép felső polcára a szivacsot, vagy magas koncentrátumú ecetben áztassuk néhány percig a biztos tisztítás érdekében.

Hasonló veszélyforrás a vágódeszka, ahol a hús apró darabkái tapadhatnak meg. Ezt is ecettel vagy citrommal, esetleg szódabikarbónával érdemes tisztítani és érdemes még arra is ügyelni, hogy ne használjunk egy vágódeszkát a húsok és a friss zöldségek szeletelésére.

4. Készpénz

A készpénznél kevesebb baktériumdúsabb dolog van a környezetünkben, – a legtöbb a fekáliás és a környezeti eredetű baktérium ezeken – ráadásul mivel nem is tudjuk tisztítgatni őket, az egyetlen megoldás, ha a használatuk után rendszeresen megmossuk a kezünket vagy kézfertőtlenítőt használunk. Az is fontos, hogy figyeljünk, hogy azok, akik készpénzzel is bánnak és élelmiszert árusítanak egyszerre, hogyan tisztítják a kezüket a két folyamat között.

5. Fogantyúk és kapcsolók

A fogantyúk és kapcsolók azok a dolgok, amiket mindenki minden nap számtalanszor használ – legtöbbször kézmosás nélkül. Nagyon fontos, hogy heti rendszerességgel tisztítsuk át mindegyiket például alkoholos vagy denaturált szeszes ronggyal. A hűtő fogantyújától a fürdőszoba kilincsén át a villanykapcsolóig töröljünk át mindent!