Amikor a fogyás fejben dől el

2019. január 18.
Ne sanyargasd magad, ha felkúszott rád néhány pluszkiló, fogadd meg inkább az alábbi, könnyen betartható tippeket.

Azt tartják, minden fejben dől el – a karcsúsodással sincs ez másképp. Ha zavar a túlsúly, ha tudod, hogy jobban éreznéd magad néhány kilóval könnyebben, ha tudatosult benned, hogy az egészségedet szolgálná a fogyás, máris jó úton jársz. A kulcs a fogyáshoz a belülről fakadó elhatározás – amint meghoztad a döntést, meg is lépted az első lépést. Tűzz ki teljesíthető célokat magad elé, hidd el, a kis változtatások is rengeteget számítanak hosszabb távon. Fontos, hogy ne sanyargasd magad, inkább törekedj a sok apróbb változásra, de azokban légy következetes.

– Tereld el a gondolataidat. Ha nem hagysz időt magadnak arra, hogy az ételeken járjon az eszed, nem fogsz nassolni.

– Kényeztesd magad finom falatok helyett például egy masszázzsal, egy jó mozival (kukorica nélkül) vagy bármivel, amit szívesen csinálsz.

– Étkezz gyakrabban, kevesebbet. Akár hiszed, akár nem, a fogyást azzal lehet ösztönözni, ha rendszeresen táplálod a szervezeted, így ugyanis nem áll rá a raktározás üzemmódra. A napi ötszöri étkezés az optimális: sovány húsokkal, sok zöldséggel, kevés szénhidráttal, könnyű tízóraival, uzsonnával (pl. gyümölcs, joghurt, müzliszelet).

– Ha éhes vagy, igyál. Gyakrabban előfordul, mint gondolnád, hogy valójában nem is éhes vagy, hanem szomjas. A bőséges folyadékfogyasztás pedig amúgy is jót tesz az anyagcsere serkentésének.

– Jutalmazd meg magad néhány naponta valami aprósággal, ami arra emlékeztet, hogy érdemes kitartanod. Ez lehet egy szép toll, egy szájfény, egy táskadísz, kis cserepes növény, illatgyertya vagy párologtató.

– A rozmaring-, citrom- vagy bergamottolaj illata csökkenti az éhségérzetet – akár párologtatóban, akár fürdővízbe cseppentve használjuk.

– Szállj le a buszról/villamosról egy megállóval hamarabb és sétálj. Meglátod, milyen jól fog esni egy kis friss levegő, ami átszellőzteti a fejedet is.

– Egy néhány napos wellness üdülés akár a fogyás elősegítésében, akár fogyási célod elérésének ösztönzésére kiváló! Fontos, hogy a tartózkodásod alatt minél több aktív programon vegyél részt: próbáld ki a vízi gimnasztikát, különféle mozgásórákat és a fitneszteremben is tölts el napi fél órát vagy fuss, biciklizz, sétálj a szálloda környékén. Az étlapról, büféasztalról tudatosan válogass finom, de nem hizlaló ételeket.

Fotó: danubiushotels.hu