Számold ki, a tested mekkora része a tiéd!

2019. március 09.
Az emberi test egészen elképesztő. Bizonyos részei kereskedelmi értékkel bírnak, milliónyi adatot tárol és sokmilliárd sejt alkotja, melyek egy része nem is a sajátunk. Most ki is számolhatjuk, pontosan mekkora része.

Bill Gates testének számszerűsített értéke 1956 dollár. A kanadai popsztárnak, Justin Biebernek ötször annyi májsejte van, mint agysejtje. A teniszbajnok Serena Williams testét 24,5 trillió vörösvérsejt működteti. A Facebook alapító, Mark Zuckerberg teste 800 MB adatot tárol, ez ráférne egy átlagos CD-lemezre. Barack Obama volt amerikai elnök agya pedig lenyomja súlyban a szívét, pont egy kilóval nehezebb. Az agya 1,4 kilogramm, a szíve pedig 0,4.



A BBC Earth elkészített egy hihetetlenül izgalmas és interaktív kalkulátort, ami néhány adatból izgalmas kimutatásokat készít. Csak be kell írni a születési dátumot, a nemet, magasságot, testsúlyt, kiválasztani a mértékegységet, és máris böngészhetjük a kémiai anyagokat, melyek felépítik a testünket, megmondja többet érünk-e mint Bill Gates, hány atomból állunk és ezek mire jók. Kiszámolja a zsírsejtek, vörösvérsejtek, bőr- és agysejtek számát is, ha arra vagyunk kíváncsiak, de megtudhatjuk, hány egyéb mikroba él rajtunk és bennünk, és mennyi genetikai adatot tárol a testünk. Illetve akit érdekel, azt is kiszámoltathatja, mennyi spermát, petesejtet, vizeletet és székletet termeltek eddig élete során belső szervei, hányszor pislogott, vett levegőt vagy éppen ásított.

A kalkulátor működik telefonon, tableten és számítógépen is, a legtöbb böngészőprogramot támogatja. Az alábbi linkre kattintva érhető el: http://www.bbc.com/earth/story/the-making-of-me-and-you

Fotók: Unsplash