Miért nem vegán a füge?

2019. április 22.
Sajnálatos hír a vegánoknak, de már fügét sem ehetnek nyugodt szívvel. Ugyanis ha szigorúan vesszük, nem fér bele a vegán étrendbe.

A vegánság definíciója nincs kőbe vésve, ahogy a gombócok és szendvicsek is ezerfélék lehetnek, úgy értelmezik sokféleképpen a vegán étrendet. Sokan kerülik például a méz fogyasztását, mivel állati eredetű élelmiszer. Vagy éppen a Camparit, mivel a színezéséhez használt kárminsav bogarak életébe kerül. A füge is hasonlóan ellentmondásos megítélés alá esik a vegánság szempontjából.



A füge természetesen nem állat, ám technikailag részben állati eredetű. A füge botanikailag nem is számít gyümölcsnek. A növény virágát állatok porozzák be, főleg a fügedarázs. A nőstény fügedarázs élete utolsó napjaiban felmászik a kicsire nyílt belső virágra, hogy elhelyezze a petéit. Mikor bevégezte evolúciós feladatát, nem is beszélve arról, hogy általában elveszíti a csápjait és szárnyait, miközben bemászik a fügevirág belsejébe, a darázs meghal a virágban, miközben a kicsinyei fejlődnek. Miután kikeltek, a lárvák tekergőzve kiszabadulnak a fügéből és folytatódik az élet körforgása. Az anyadarazsat pedig enzimek segítségével tulajdonképpen megemészti a füge.
Ez az egész jelenség elég ahhoz, hogy sok vegánt eltántorítson a füge fogasztásától, ám természetesen mindenkinek más a tűréshatára. De nem kell aggódni, a roppanós kis elemek a fügében magok, nem a darázs részei. Legalábbis általában.

Forrás: Taste
Fotó: Unsplash