ÖKO: 5 tipp, hogy a régi ruháidat ne kelljen újakra cserélned idén tavasszal

2019. április 23.
A tavasz a gardróbfrissítés ideje. Ez viszont nem feltétlenül kell, hogy az új ruhák vásárlásában merüljön ki. Íme 5 tipp azért, hogy fenntarthatóbb, izgalmasabb, személyesebb lehessen a ruhatárunk.

1. Megfelelő gondoskodás

A ruháink minőségét nagyban befolyásolja, hogy hogyan bánunk velük. Ha betartjuk a címke utasításait és ritkábban, kímélő módon mossuk őket, akkor hosszabb ideig tudnak jó szolgálatot tenni a ruhadarabjaink.

Fontos, hogy a fehérneműket és a durvább anyagokat mind-mind külön mossuk, ügyeljünk a szín szerinti válogatásra, az erősebben szennyezett darabokat azonnal áztassuk be, illetve soha ne hagyjuk a kimosott ruháinkat huzamosabb ideig a mosógépben.

Emellett a szárítás és a vasalás is kardinális kérdés: például a kötött ruhákat ne lógatva szárítsuk, mert hamarabb megnyúlhatnak, a kényes (selyem és szintetikus anyagú) darabokat pedig enyhe hőfokon és vasalókendőn keresztük vasaljuk csak!

2. Újraszabás

Olcsóbb és tudatosabb megoldás, ha a már megunt vagy meghibásodott ruhadarabjainkat nem a szemetesbe dobjuk, hanem a varrónőnél kötnek ki, aki akár új életet is adhat egy-egy darabnak! A hosszúnadrágokból lehetnek shortok, a divatjamúlt denevérujjú blúzból ujjatlan felső, a menthetetlen, de izgalmas mintájú/anyagú darabokból pedig akár nyári kendő is lehet.

3. DIY

Sőt, nem is kell minden kisebb átalakításért a varrónőhöz szaladni! Néhány ruhadarabnak elég a gombcsere ahhoz, hogy teljesen új értelmet nyerjen, míg például egy régi farmerkabátnak jól jöhet a  textilfestékes átalakítás is. De a bátrabbak akár szegecsekkel vagy rojtokkal is próbálkozhatnak…

4. Közösségi gardrób

Persze vannak olyan darabok, melyeken a fenti tippek már nem segítenek. Őket elvihetjük közösségi ruhacserére vagy beadhatjuk bizományi boltba, esetleg internetes csoportokban találhatnak új gazdára. De remek megoldás lehet az is, ha a hasonló stílust képviselő barátnőkkel szervezünk ruhacserélő bulit.

5. Ha muszáj vásárolni

És végül: van az a szituáció, amikor muszáj vásárolnunk egy-egy új darabot. Ha tehetjük, használtan vegyük meg ezeket, hiszen szinte már minden, amire szükségünk lehet, ott lapul valaki más gardróbjában.

Amennyiben viszont nem ezt a megoldást választanánk, akkor inkább vásároljunk minőségibb, drágább darabokat, melyekre befektetésként tekinthetünk: ha néhány ilyen ruhadarab ékesíti a ruhatárunkat, akkor ezek sok éven át elkísérhetnek minket, sőt, teljesen más érzés a viselésük is, mint a fast fashion üzletekben vásárolt daraboknak. Persze a minőségi darabok közül is érdemes a lokális, fenntartható forrásból származó alapanyagokkal dolgozó, fair trade termékek alkotóit támogatni a vásárlásunkkal.

Fotó: Unsplash