5 tipp, hogyan vedd rá a válogatós gyereket az evésre

2019. március 17.
A válogatós, rossz evő gyerekek szülei számára minden étkezés egy rémálom lehet. És a szülők szorongását tovább növelheti a védőnő, a gyerekorvos nyomása. Eszik eleget ez a gyerek? Vashiányos lesz! Akad néhány egyszerű fortély, amivel nagyobb eséllyel rávehetők a kicsik, hogy megkóstolják a vacsorát.

Legyen műalkotás
A gyerekek legalább olyan szigorúak a tálalást illetően, mint a finnyás zsűritag a kedvenc főzősműsorunkban. És nem finomkodnak a véleményalkotással – a legkisebbek sem. Egy régi étel új tálalása annyira elbűvölheti a gyerekeket, hogy könnyen előfordulhat, hogy a palacsintára pakolt gyümölcsök közül is landol néhány szem a szájukban. De a szendvicseket is könnyen állat, csillag vagy akár szívecske alakúra formálhatjuk kekszformák vagy egy kés segítségével. Extra vonzerő lehet, ha a nevüket is ráírjuk mondjuk ketchuppal a melegszendvicsre.



Méghogy nem játék az étel?
Hányszor hallottuk gyerekkorunkban, hogy “ne játssz az étellel!”, “az étel nem játék”. Pedig a legegyszerűbb módja annak, ha nyugodt ebédet szeretnénk, ha megbolondítjuk kis játékossággal az étkezést. Főzzünk olyan ételeket, melyekkel játszhatnak a kicsik, és jobb eséllyel el is csipegetik közben. Rengeteg vicces formájú tésztát lehet vásárolni, macis, focilabda, betűs, karácsonyfa alakú közül is választhatunk akár, és egy kis paradicsomszósszal biztosan nem tudnak ellenállni neki a legkisebbek sem.

Mintha étteremben lennénk
Néha jó elképzelni, hogy ötcsillagos étteremben vacsorázunk. Ne csak karácsonykor vegyük elő a legszebb étkészletet, egyszer-egyszer hétköznap is terítsünk meg szépen, tálaljuk az ételt is gusztusos edényekben. Kis változatosságot vihetünk az étkezésekbe, amely talán meghozza az étvágyat is.

Zöldségtrükkök
Talán a zöldségeket a legnehezebb beleimádkozni a kicsikbe, főleg azokba, akik nem nagyon akarnak új ételeket kipróbálni. Ha még nem adtuk fel teljesen, néha hagyjuk, hogy játszanak a zöldségekkel. Hadd rakják ki belőle a szivárványt, az uborkakarikákkal és répacsíkokkal hadd kirakózzanak. Ha nem is esznek belőle, de legalább ismerkednek a textúrájukkal, tapintásukkal. Lehet, hogy legközelebb már bele is harapnak.

Segítsenek a főzésben
Ha nem egy beazonosíthatatlan összetevőkből álló kész étellel találkoznak először, lehet, hogy nagyobb az esély arra is, hogy megkóstolják, mi főtt a lábosban. Válasszunk olyan receptet, ami elég könnyű egy kis séf számára is, hadd sózzanak, fűszerezzenek, szagolgassanak és tapintsanak főzés közben. Ha maguknak pakolhatják a feltétet a pizzára, biztosan nem lesz kifogásuk az ellen sem, hogy megkóstolják a végeredményt.

Forrás: Popsugar
Fotók: Unsplash