A fogszabályzó ma már státusszimbólum

2018. szeptember 06.
A kiskamaszok között ma már többen vannak fogszabályzót viselők, mint azok, akiknek fogazatát nem díszítik fém- vagy porcelángyűrűk. A fogszabályzó szinte már státuszszimbólummá vált, a tinik büszkén viselik. Ennek köszönhetően a fog- és ínybetegségek felnőttként kevésbé érintik majd őket. Dr. Balla László fogszabályzó szakorvos segítségével a gyerekkori fogszabályozás alapjairól és fontosságáról beszélgettünk.

A fogszabályzáshoz való hozzáállás rendkívül nagy változáson ment keresztül az elmúlt időszakban. A fiatalok körében a fogszabályzó viselése a ciki kategóriájából a menőbe került át, az általános iskola felső tagozatában a gyerekek már alig várják, hogy megkapják a készüléküket.

A sok fogszabályzós gyereket látva felmerül a kérdés: tényleg ilyen sok gyereknek van szüksége rá?

Tapasztalataim szerint tíz gyerekből nyolcnak hasznos a fogszabályzó, és ennek nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi okai is vannak. Kevesen születnek tökéletes harapással, egyenes fogakkal. A nagy többségnél van egy kis aszimmetria, mélyharapás, fogtorlódás. Ezeken lehet változtatni. Gyerekkorban működnek leggyorsabban és leghatékonyabban a fogszabályzók, illetve vannak olyan problémák, amelyeket csak ilyenkor tudunk kezelni.

A szülők legnagyobb dilemmája, hogy hány éves korban kell elkezdeni a beavatkozást. Meg kell várni, míg kiesik az összes tejfog, vagy már előbb is el lehet kezdeni?

Az Amerikai Fogszabályozó Szakorvosok Társasága 7-8 éves korra teszi azt az időszakot, amikor már érdemes elkezdeni egy fogszabályozó kezelést. Ilyenkor a fogak fele még tejfog, de már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul, és nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így már fel tudjuk mérni mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. Ebben az életkorban igazából nem a fogakat szabályozzuk, hanem az állkapocs növekedésével összefüggő terápiát alkalmazunk. Ezt úgy hívják: állcsont-ortopédia. Az állcsontok és a fogak helyzete határozza meg később a mosolyt, az arcesztétikát, a rágást és a fogak tisztíthatóságát. Gyerekkorban még lehet irányítani az állcsontok növekedését, így esetleg később felmerülő problémáktól menthetjük meg páciensünket, illetve nagymértékben javíthatjuk a már fennálló gondokat. Ekkor kivehető fogszabályzót kap a gyerek.

Mikor kaphat rögzített készüléket?

12 éve kor körül. Ha még ekkor nem állt be a harapás, a növekedés végéig ezzel is be tudjuk állítani. Ha az állcsont pozíciója már beállt, nemcsak a fogakat állítjuk szépre, hanem ha kell, a harapást is tudjuk korrigálni.

Hogyan tudják a gyártók a készülékeket még vonzóbbá tenni a gyerekek számára?

A kivehető fogszabályzók esetében a fogtechnikusok szabadjára engedhetik a fantáziájukat. Igény szerint a legkülönbözőbb színekben, mintákkal tudják elkészíteni a készülékeket – akár Star Wars-figurákkal, amik mindig keresettek, de idén például a dinnye- és a sárkánygyümölcs minta volt a nagy sláger. A rögzített fogszabályozókat is lehet dekorálni kis gumielemekkel. Erre már applikációt is fejlesztettek: a páciens elküldi az orvosnak az okostelefonjára, hogy milyen színeket szeretne, és a következő kontrollra az asszisztencia előkészíti őket. Vannak nyuszifüles, mikiegeres minták is, sőt sötétben világítók is.

A mai gyerekek betartják a játékszabályokat? Sokat kell győzködni őket arról, hogy rendesen mossák a fogukat, hordják a kivehető fogszabályzót?

Ha bevonjuk őket a tervezés folyamatába és képben vannak, hogy miről is szól ez az egész, sokkal motiváltabbak lesznek, és jobban odafigyelnek. Mi mindig partnernek tekintjük őket, nálunk nincs alá-fölérendeltségi viszony. De a szülői háttér és példa is fontos.

Megtanulják a gyerekek, hogyan kell rendesen fogat mosni?

Az asszisztensünk képzett dentálhigiénikus, ő tartja a fogmosásórát. Megmutatja a legfontosabb mozdulatokat, segít a megfelelő fogkefetípus kiválasztásában, ha kell, a fogselyem használatát is megtanítja. Ha nem megy elsőre, semmi baj, addig csináljuk, amíg meg nem tanulják rendesen.

A fogszabályozás több évig elhúzódó folyamat, amelyben a gyereknek is van dolga. Bármennyire is trendi a fogszabályozó, azért gondolom, nagy az öröm, amikor vége van a kezelésnek.

Olyannyira, hogy Amerikában a kezelés végén sokszor óriási ünnepséget szerveznek. Youtube-videókon látható, hogy az asszisztens, a recepciós és a fogorvos felsorakozik a kis páciens előtt, gratulálnak a tökéletes fogsorához és még egy oklevelet is adnak neki. Utána együtt buliznak. Nálunk nincs ilyen, de én is megdicsérem őket a kitartásukért, és bátorítom őket az ünneplésre.

HOL: www.doctordent.hu

Fotó: Profimédia – Red Dot