A fehér fog nem egyenlő az egészségessel

2019. április 07.
A ragyogóan fehér fog rendkívül vonzó, ám közel sem jelenti azt, hogy egészségesebb is. A sötét elszíneződések még védhetnek is a fogszuvasodástól.

Tízből kilenc ember olyan fogsorra vágyik, mint amilyen a hollywoodi színészeknek van. Az emberek nagy része nem elégedett a fogai színével, és a ragyogó fehér fogsort azonosítja az egészségessel. Nem csoda, hogy a fogfehérítés a leggyakrabban kért kezelés a fogorvosnál.

Mitől függ a fog színe?

A fogaink árnyalatát sok tényező befolyásolja egyszerre. A gének és az életkor mellett a dohányzás, az étkezési szokások, tea- és kávéfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek is elszínezhetik a fogakat. A kor előrehaladtával úgy válnak egyre sárgábbá fogaink, ahogy a fogzománc vékonyodik, és a dentinréteg áttűnik.

A bor a legdurvább színező

A kutatók számos kísérletet végeztek, hogy megállapítsák, mely ételek színezik el legjobban a fogakat. A New York Egyetem tudósai tehénfogakat helyeztek egy-egy órára fekete teába, vörösborba és fehér borba. Bizonyára senkit sem lep meg, hogy a vörösbor hagyta a legerősebb foltokat a fogakon. Meglepő módon a fekete tea nem színezte el a belehelyezett fogat, kivéve akkor, mikor az előtte fehérborban áztatott fogat merítették bele a tudósok. Úgy tűnik, a bor savtartalma meggyengíti a fogzománcot, így utat enged a tea számára is.

Az étel és ital okozta elszíneződések, foltok bár nem szépek, de nem veszélyeztetik a fogak egészségét. Ragyogóan fehér fogak mellett is lehet ínygyulladása vagy fogszuvasodása bárkinek, míg a barnás-sárgás fogsor is lehet tökéletesen egészséges.

Kifejezetten előnyös fekete foltok

A fogelszíneződések egyik típusát kifejezetten jótékonynak tartják a tudósok. Az íny tövében húzódó fekete sáv súlyos problémának tűnhet, hosszú ideig az összetételére és eredetére sem tudtak magyarázatot adni. A legfrissebb kutatások szerint ez egy különleges összetételű lepedék, kalcium, foszfát, különböző baktériumok, valamint vas vagy réz alkotja, mely a fekete színét is adja. Érdekes módon néhány tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekeknél is előforduló fogelváltozás kifejezetten védi a fogakat a romlástól, valószínűleg a lerakódásban élő mikroorganizmusok miatt. Persze jobb ellenőriztetni a fogorvossal, hogy milyen elszíneződések találhatók a fogunkon és mi okozza őket.

Fogfehérítés éjjel-nappal

Ám ha ragaszkodunk a vakító fehérséghez, annyiféle fogfehérítési módszer közül választhatunk, hogy felsorolni is nehéz. Fogkrémek, gélek, csíkok és éjszaka viselhető készülékek is rendelkezésre állnak. A legtöbb fogfehérítő olyan anyagokat tartalmaz, melyek erős dörzshatással távolítják el a szennyeződéseket a fog felszínéről, mások kémiai fehérítő anyaggal dolgoznak, sőt, van olyan, mely a kettőt kombinálja.
A fogorvos olyan fehérítő kezelést alkalmaz, melynek hatása hosszabb ideig tart, mint az otthoni fogfehérítésé. A fehérítő kezelésekkel nem árt azonban óvatosnak lenni. Átmeneti érzékenységet okozhatnak a fogínyben és a fogakban. És a hatásuk sem tart örökké. Ha ugyanúgy étkezünk továbbra is, a foltok ismét megjelennek a fogak felszínén. De legalább már tudjuk, hogy akkor sem aggódunk, ha nem ragyogóan fehérek a fogaink. Egészségesek még lehetnek.

Fotó: Unsplash