Többet árulnak el a fogaink az egészségünkről, mint gondolnánk

2019. március 30.
Ha nem mosod a fogad, jönnek a fognyüvő manók! – ilyen, és ehhez hasonló bölcseletekkel látjuk el gyermekeinket a szájhigiénia kapcsán, de sajnos valójában vajmi keveset tudunk, és teszünk fogaink épségéért. Például, hogy akár a szánk is felelős lehet az ízületi problémáinkért. Dr. Cakó Annamária fogorvos, szájsebész szerint mindezek ellenére Magyarországon az emberek nagy százaléka csak akkor megy fogorvoshoz, ha már baj van.

Az éves fogorvosi kontrollt alig páran tartják be, pedig nagyon sok probléma megelőzhető lenne ezzel.

„Az emberek többsége úgy gondolja, hogy ha nem érez semmit, akkor baj sincs, és ha egyszer rendbe tetette a száját az örökké tart. Pedig a száj igen fontos része a szervezetnek. Nem is gondolják, mennyi mindent árul el egy nyelv, egy íny, egy nyálkahártya az ember általános egészségi állapotáról. Néha kezdődő betegségek, mint például a cukorbetegség, már azelőtt felismerhetők, mielőtt komoly tüneteket okoznának. A rágás egy hétköznapi fogalom, pedig a helyes rágás egy nagyon összetett és érzékeny folyamat, amiben számos izom, ideg, csont és egyéb szerv vesz részt. Nem is sejtjük, de a rossz rágás, vagy a fogcsikorgatás komoly ízületi, gerincproblémákat is okozhat. Sokan migrénnel, vagy fülfájással járnak orvoshoz, pedig lehet, hogy a problémát a beszűkült szájmozgás, vagy a rágóízület terhelése okozza. A rágóízület és a mozgás szervrendszere nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással.

A fogorvos hagyományosan „mumus”, így sokszor a páciensek olyan későn jelennek meg a rendelőben, hogy már komoly beavatkozásokra van szükség” – magyarázta a szakember, aki különleges szemlélettel gyógyítja betegeit. – „Rendelőm holisztikus szemléletű, ebből adódóan sok kiegészítő terápiát alkalmazok a kezelések támogatására. Ezek közül az egyik legfontosabb a homeopátia. Nagyon jól alkalmazhatók a szerek a szorongás, félelem oldására, nemcsak gyerekeknél. Gyakran a betegek egyéb gyógyszereket is szednek, például vérhígítókat, ilyenkor a beavatkozásoknál a vérzés csillapítása kihívást jelenthet. Rendelőmben homeopátiásan támogatjuk az ilyen beteget, így elkerülhető az is, hogy a gyógyszer szedését felfüggessze. A fogorvos kezében az egyik leghasznosabb homeopátiás alapanyag az Arnica montana. Gyökérkezelésnél, implantációkor, a fájdalom, duzzanat elkerülésére is homeopátiás gyógyszereket javaslunk. Alkalmazhatók a szerek kötőszövet, vagy íny regenerálására is. A homeopátia egyénre szóló terápia, de a fogorvosi gyakorlatban vannak standard, jól bevált szerek, melyek hatását húszéves homeopátiás tapasztalatom is igazolja. A homeopátiás szerek választásánál legtöbbször próbálom figyelembe venni, hogy milyenek a páciensem reakciói. Ebben segítség a száj képe, de a beteg érzelmi reakciója is. Vegyük az egyik leggyakoribb problémát, a félelmet. A szorongó betegek közül más homeopátiás szert kap az, aki sápadtan, nyirkos kézzel üdvözöl, és mást, aki remeg, és negyedóránként meglátogatja a mosdót. Jól használhatók a szerek ideggyulladás, idegsérülés, bénulás bizonyos fajtájánál, ízületi problémák kiegészítő kezeléseként, valamint fogzási problémákra is. Ez utóbbi nemcsak kisbabákat érint, itt vannak a fogzó kiskamaszok és a váratlanul előbújó bölcsességfogak is.”

Sokan gyermekkori rossz élményeik miatt félnek, és kerülik a fogorvost. Dr. Cakó azt is elárulta, mit tegyünk, hogy a következő generációnak már ne mumus, hanem barát legyen a fogorvos.

„A félelem alapvető emberi érzés, aminek sok összetevője van. A felnőttkori félelem nagyon sokszor rossz gyerekkori élményből fakad. Pontosan ezért fontosnak tartom, hogy mi, fogorvosok megtanítsuk a gyerekeket helyesen fogat mosni, elmagyarázzuk, hogy miért kell a fogszabályozás, amivel sok felnőttkori probléma elkerülhető. A partnerként kezelt gyereknek van bizalma, közösen le tudjuk küzdeni a félelmeket. A kezelések alkalmával a gyerekek megszokják a rendelői közeget, az később sem ismeretlen a számukra. A szorongás, félelem oldására talán a legjobb a páciensek bizalmának elnyerése, persze, ha kell, ott a homeopátia is” – magyarázta a doktornő, aki azt is hozzátette, a fogorvost nem szabad kerülni, legalább évente egyszer nézessük meg magunkat, de a bajok számát csökkenteni lehet jó szájhigiéniával, kiegyensúlyozott táplálkozással, jó anyagcserével, jó cukor-háztartással is.

Fotó: Getty Images