Fertőz a rooibos-láz!

2019. május 12.
Vannak visszatérő wellness-őrületek, mint például az aktuálisan leghatásosabbnak tartott otthoni tornagyakorlatok és a mindig népszerű zabtej. És van a rooibos tea.

Az utóbbi években nemcsak népszerű lett, de annyira el is harapódzott a rooibos-láz, hogy a nagy kávézóláncoknál már vaníliás rooibos lattét is lehetett kérni. Ám ez biztosan nem annyira egészséges, mint a sima rooibos tea. A szépség- és egészségipar nem véletlenül rajong érte, hiszen gyulladáscsökkentő, bőrtisztító tulajdonságait krémekben, testápolókban is használják.


Mi a rooibos tea?
Egy Dél-Amerikában őshonos növény, az Asplaathus linearis leveleit nevezik rooibos teának. Az eredetileg zöld színű leveleket a napon fermentálják, így nyerik el végső vöröses színüket. Ez egy gyógynövénytea, melyben nincs kalória, zsír és cukor sem, emellett koffeinmentes. Az íze lágyabb, mint a fekete teáé, és kevésbé földes, mint a zöld teáé, inkább mézes hatású, és akkor sem keserű, ha sokáig áztatjuk. “Emiatt nem szükséges édesítő a rooibos teába, önmagában is elég ízletes” – magyarázza Dr. Brittany L. Jones dietetikus.

Miért szeretjük?
A Time magazin az ötven legegészségesebb étel közé választotta a rooibos teát, méltán. Kisebb tanulmányok szerint valószínűleg előnyös a szív- és érrendszer egészségre, rákmegelőző hatású. “Gazdag antioxidánsokban, ez játszik szerepet a sejtmegóvó hatásában, ám a zöld teához képest kevesebbet tartalmaz ezekből a vegyületekből” – mondta el a dietetikus.
Gyulladásgátló hatású, emiatt akné elleni krémekben és bőrápolókban is alkalmazzák. Emellett vasat és kalciumot is tartalmaz. Alacsony az oxalát tartalma, így a fekete teához képest kevésbé hajlamosít a vesekő kialakulására. “A rooibos tea egészséges alternatíva mindenkinek, aki szeretné csökkenteni a napi koffeinbevitelét, vagy az esti teázást szeretnék alvásbaráttá tenni” – javasolja Dr. Jones. Ráadásul a neve is menő.

Fotó: Unsplash