A kockás has nem egyenlő az erős hasizommal

2019. május 19.
A kockás has igazi vágyálom, különösen a strandszezon közeledtével. Ám a szakértők szerint nem árt átprogramozni álmainkat, mivel a jól definiált, kockás has nem feltétlenül egyenlő az erős hasizommal.

Halle Berry intenzív hasizom tréningje, Jennifer Lopez kockás has programja – a bikiniszezonra nekünk is jól definiált hasizmaink hetnek, ha akarjuk – és persze ha elég keményen dolgozunk érte. Ám a hasizom sokkal fontosabb izomcsoport annál, minthogy csupán azzal foglalkozzunk, látszanak-e már a kockák a hasunkon.

Mire jó a hasizom?
Az erős hasizom segít megelőzni a hátfájást, hiszen a hátizmokkal együtt dolgozva stabilizálja a gerincet. Emellett olyan gyors és nagy erőkifejtést igénylő mozgásokban vesz részt, mint a sprintelés vagy az ugrás. A hasizom több részből épül fel. Az oldalsó és ferde hasizmok segítenek a fordulásban, csavarodásban, a mélyizmok övként tartják a törzsünket – az első része a leglátványosabb, ettől kockás a hasunk -, az egyenes hasizom pedig segíti a hátizmok munkáját az egyenes testtartás kialakításában.
A hasizmok védik a belső szerveinket, segítségükkel nevetünk, tüsszentünk, köhögünk és fújjuk az orrunk, illetve a bélmozgásokat is támogatják.


A kockás has csupán kockás has
A hasizom összetett munkáját nézve látszik, hogy a kockás has csupán elenyésző az egész rendszert tekintve, tulajdonképpen csak látványelem. Teljesen rendben van persze, ha valaki látni szeretné azokat a kockákat, ám hasznosabb, ha nem erre fókuszálunk, mivel a kockás has korántsem jelent feltétlenül erős hasizmokat. Az, hogy valakinek mennyire definiáltak a hasizmai a genetika, étkezés és testzsírszázalék függvénye csupán.
Attól, hogy látványos a hasizom, még nem biztos, hogy megfelelően erős és jól tudja végezni a munkáját. Ha szeretnénk erősíteni a hasizmokat, ne csupán egyetlen részére koncentráljunk, átfogó edzést végezzünk, mellyel minden részét erősítjük. A kockás has szép, ám az erős has jobb!

Fotó: Unsplash