Mennyi ideig kell tartani a deszka pózt?

2019. március 20.
Eláruljuk: ha jól csináljuk, közel sem olyan sokáig, mint gondolnánk. Persze tényleg csak ha jól csináljuk.

A deszka koncepciója rémesen egyszerű: a lábujjakon és az alkarokon vagy tenyereken kiemelve tartjuk magunkat, miközben tónusban vannak a lábak, combok, a medence környéki izmok és a hasizmok, karok, lapockakörnyéki izomcsoportok. Szóval az egész test. Valószínűleg már mindenki gyakorolta, bármilyen mozgásformát is próbált – a deszka alapgyakorlat. De ha tisztában is vagyunk vele, hogy kell helyesen tartani, a kérdés még mindig adott: mennyi ideig maradjunk benne, hogy a maximális hatást érjük el?



A válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Gyakorolhatjuk naponta, de az időtartam igen tág intervallumon mozoghat, tíz másodperctől percekig. Ez függ az edzettségtől, aktuális állapotunktól, és rengeteg külső tényezőtől. “A legfontosabb és elsődleges cél az legyen, hogy helyesen végezzük. Csak addig tartsuk, amíg a helyes testtartással tudjuk kitartani a deszkát” – mondja Albert Matheny sportfiziológus.

Kitűzhetünk magunknak egy célt, amire szeretnénk feltornázni magunkat. Az egy perc tökéletes keret. Ha kezdetben csak pár másodpercig megy a szabályos deszka, végezzünk több rövidebb kört belőle, idővel és gyakorlással elérjük a kitűzött célt. A testünk jelzéseire viszont figyeljünk, ne erőltessük magunkat, ha az izmok, ízületek figyelmeztetnek, hogy ez már túl sok. Ha nem helyesen végezzük, az megterhelő lehet a hát alsó szakaszának és derékfájdalom, sérülés lehet az eredmény az erősebb test helyett.

Fotók: Profimédia/Red Dot