Hogyan lesz hamarabb kockás a has?

2019. április 13.
A legtöbb ember valószínűleg a hasával elégedetlen. Nehéz kiválasztani a sokféle edzéstípus közül, melyik a leghatékonyabb a kockás has eléréséhez, de egy szakedző elárulta, mi a hatékonyabb: a kardio vagy a súlyzós edzés?

Akár kezdők vagyunk az edzőteremben, akár nem, biztos, hogy a gondolataink leggyakrabban a hasizmaink körül forognak. A szakemberek szerint pedig  a kockás has nem az edzés-módszereinktől függ. “A hasi zsír csökkentése nem attól függ, hogy milyen fajta tréninget választunk” – ábrándít ki Dr. Alex Harrison fitness szakedző. “Ha az a cél, hogy csökkentsük a hastájékon lerakódott zsír mennyiségét, az egész testünkön csökken a fogyás során a testzsír, mivel a kritikus testtájakról fogyunk utoljára” – magyarázta a szakember. Olyan nincs, hogy csak egy helyről fogyunk, ám tehetünk azért, hogy általánosságban csökkenjen a testzsír mennyisége, és így közelebb jutunk az áhított kockás hashoz is.

Ha több az izom, több zsír ég el

Ha az edzéssel egyetlen célunk, hogy fogyjunk és kockás legyen a hasunk, a súlyzós tréning a leghatékonyabb. A súlyokkal történő testmozgás hatására ugyanis gyorsabban növekszik az izomtömeg, a nagyobb izom pedig több kalóriát éget, hiszen a működéséhez több energiára van szüksége. A másik ok, amiért Dr. Harrison a súlyzós edzést javasolja, mert a kardiotréning során előfordulhat, hogy nem csak a zsírból, hanem az izomból is fogyunk, főleg az edzés korai szakaszában.

Milyen gyakran kell edzeni?

Mind a testzsírcsökkentéshez, mind az izmok építéséhez fontos, hogy rendszeres legyen az edzés. “A nagyon elszántaknak heti hat nap súlyzós edzés mellett egy nap kardiotréninget javaslok általában” – válaszolta a szakember arra a kérdésre, milyen gyakran célszerű edzeni a látható eredményért, azaz a kockás hasért. Ha ennyi edzés nem fér bele az időbeosztásunkba, heti négy súlyokkal való tréninget egészítsünk ki teljes testet átmozgató edzéssel.
A kezdőknek és újrakezdőknek soknak tűnhet a heti hat alkalom, ám nem kell rögtön a legnehezebb súlyokkal indítani, és fokozatosan is emelhetjük heti kettőről hatra az erősítő edzések számát.

A húzódzkodásra érdemes gyúrni

A testzsír csökkentésére tehát minimum kétszer célszerű erősíteni egy héten. De milyen gyakorlatokat javasol az edző a kockás has eléréséhez? Dr. Harrison szerint a nagy, több izomcsoportot átmozgató gyakorlatok a leghatékonyabb a kockás hashoz, mivel ezek több energiát használnak fel rövidebb idő alatt. Erősebben kell dolgozunk, nagyobb munkát igényel a kivitelezésük. Ilyenek a súlyokkal végzett kitörések, a felhúzás, a guggolás, a fekvenyomás és a húzódzkodás például.
A nap végén figyeljük meg a testünket, hogy reagált a súlyzós, illetve a kardio edzésre. Vegyük figyelembe a testünk jelzéseit, határait, és kérjünk segítséget és tanácsot a helyes technikák elsajátításához, ha bizonytalannak érezzük magunkat egy-egy gyakorlat végzésénél.

Fotó: Unsplash