6 tipp a frizurabalesetek ellen

2019. május 22.
Ha a következő fodrásznál tett látogatás alkalmával eszünkbe jutnak az alábbi tippek, jó eséllyel elkerülhető a félresikerült hajvágás, és az elrontott frizura utáni kétségbeesett kísérletek a hajunk elrejtésére.

Csak a nagyon szerencsésekkel nem fordult még elő, hogy dermedten figyelték, ahogy a fodrász háromszor annyit vág le a hajukból, mint amennyit előre megbeszéltek. A frizurabaleset és félresikerült hajvágás minden nő rémálma. Ám ahogy senki sem akarja egy rémes frizurával elhagyni a szalont, a fodrász sem szeretné, hogy elégedetlenek legyünk. Ennek ellenére előfordulnak néha ilyen melléfogások, de sokat tehetünk érte, hogy minél kisebb eséllyel történjenek meg.


1. Legyünk őszinték!
Mindig legyünk őszinték a fodrászunkkal. Persze övék a szakértelem és tudás, ám ha nem mondjuk el, igazából milyen frizurát szeretnénk, nem tudják pontosan azt adni, amire vágyunk. Ám nem csak a megálmodott hajvágással kapcsolatban kell pontosan megfogalmaznunk kívánságainkat. Az őszinteség vonatkozik a hajápolási és hajformázási szokásainkra is. “Mint egy orvos, akinek tudnia kell mindent az egészségügyi előéletünkról ahhoz, hogy megfelelően kezelhessen, a fodrásznak is ismernie kell a mindennapi szokásainkat, hogy az azoknak megfelelő vágást és színezést alkalmazhassa” – magyarázza Edward Tricomi, a New York-i Warren-Tricomi szalon hajstylistja. “Ha minden nap hajat mosunk és beszárítjuk a frizuránkat, valljuk be, hiszen lehet, hogy vágás, amit szeretnénk, nem lesz ugyanolyan, ha hajszárítóval szárítjuk és nem a levegőn hagyjuk magától megszáradni” – tette hozzá Tricomi.

2. Számít az életstílus.
A legtöbb frizura istenien néz ki, ha a fodrász beszárítja, ám vajon a hétköznapokon is ugyanolyan lesz? Ezért számít az életstílus. Fontos például, milyen gyakran edzünk és mosunk hajat. “Mielőtt a fodrász ollót ragadna, bölcs dolog átbeszélni a mindennapjainkat vele” – javasolja Teddi Cranford mesterfodrász. “Csak megmossuk és nem szárítjuk be? Vagy frizurát szárítunk magunknak? Számít a stílusunk és munkahelyünk is” – sorolja a fontos kérdéseket, amelyekről nem árt tudnia a fodrászunknak, hogy ne sikerüljön félre a hajvágásunk.

3. Jó, ha van képünk róla.
Jó dolog, ha pontosan el is tudjuk magyarázni, milyen hajról álmodtunk, ám még nagyobb segítség, ha van egy fotónk is róla. “Kerüljük, hogy pontos centimétereket határozzunk meg. A mérés lehet, hogy tudományos, de szubjektív lehet az érzékelése, ha nem vonalzóval méricskélünk” – mondja Tricomi. Helyette próbáljuk felhúzni a hajunkat olyan magasságig, amilyet szeretnénk, a kezünkkel mutassuk meg azt a bizonyos pontot, ameddig vághat a hajunkból a fodrász.

4. Ne siessük el a változtatást.
Ha valami olyan frizurára váltanánk, ami nagyon különbözik a jelenlegi hajviseletünktől, jó, ha kisebb lépésenként, több fodrászlátogatás során, fokozatosan érjük el a végső állapotot. “Azt javaslom, hogy legyen lassú az átmenet. Ne vágassuk le egyetlen nyesszintéssel az egész lófarkunkat, hagyjunk időt magunknak, hogy hozzászokjunk az új frizurához” – mondja Kiyah Wright sztárfodrász.

5. Figyeljünk a vágás alatt.
Bár már a hajmosás alatt teljesen ellazít egy jó fejmasszás, azért ne kapcsoljunk ki teljesen. Legalább fél szemmel figyeljük, mi történik. “Nézzük a tükörben, hogyan dolgozik a fodrász, és ne féljünk szólni, kérdezni, javaslatokat tenni, ha valamiben nem vagyunk biztosak, mert a félresikerült hajvágás senkinek sem érdeke” – mondja Tricomi.

6. Gondozzuk a hajunkat.
Nem csak a fodrászon múlik, hogy a frizuránkkal elégedettek leszünk-e még napok, hetek múlva is, vagy újabb frizurabalesetként könyvelhetjük el. “Két igazítás között is használjunk minőségi hajápoló termékeket. Fontos, hogy ezek a hajtípusunknak, frizuránknak megfelelőek legyenek. A hajformázó eszközök, vasalás, sütés előtt pedig sose hagyjuk ki a hővédő krémek alkalmazását” – figyelmeztet a fodrász.

Forrás: Allure
Fotó: Unsplash