A nők melegben jobban dolgoznak

2019. május 28.
Tudományos okok állnak a nyári légkondicionáló-szezonban dúló termosztátcsata hátterében. A harc pedig természetesen a nők és férfiak között zajlik.

A nők sokkal jobban teljesítenek és produktívabbak kellemesen meleg hőmérsékletű irodában, míg a férfiak hűvösebb helyiségben dolgoznak hatékonyabban. “Már több helyen dokumentálták, hogy a nők számára kedvezőbb egy kellemes szobahőmérséklet, mint a férfiaknak, ám eddig személyes preferenciák alapján végezték csak a felméréseket. A mostani kutatásban nem csak azt vizsgáltuk, jobban érzik-e magukat az alanyok az adott hőmérsékleten, azt is megnéztük, feladatok megoldása közben hogy teljesítenek, mekkora erőfeszítésre van szükségük a munka elvégézéshez” – magyarázta Tom Chung, a kutatás vezetője.


A nők magasabb hőmérsékleten jobban teljesítettek a logikai és szóbeli teszteken, míg a férfiaknál pont ellenkező hatás figyelhető meg. Ráadásul azt is megállapították, hogy a nőket sokkal jobban befolyásolta a hőmérséklet változása. Már egy Celsius-fokkal melegebb is jelentősen javított az eredményeiken. A férfiak hatékonysága ugyan csökkent a hőmérséklet emelkedésével, ám a nők javulásához képest elenyésző mértékben.

A kutatók szerint sokat javíthat a munkavégzés produktivitásán az olyan egylégterű irodákban, ahol nők és férfiak egyaránt dolgoznak, ha a nők számára megfelelő hőmérsékletet állítják be a termosztáton. Ezzel egy hosszú ideje húzódó vita végére tettek végre pontot a tudósok, így tudományosan meghatározva, milyen hőmérsékleten álljon a légkondíciónáló a nyáron.

Fotó: Unsplash