Megvan az idei nyár legdivatosabb virága

2019. június 01.
Akárcsak a divat vagy a gasztronómia, a virágkötészet trendjei is évről évre változnak. Bár számos színű és fajtájú virág közül választhatunk, mégis vannak az évet és az adott évszakot meghatározó kedvencek. A világversenyeken bizonyító Takács Dániel virágkötő elárulja, mi lesz idén nyáron a legnépszerűbb a virágos Instagram-fotókon.

„Az év színe a korall, ami az idei esküvőkre is nagy hatással van. Emellett a rózsaszín, az élénkzöld és a flamingórózsaszín is hódítani fog idén nyáron” – árulta el Takács Dániel a 2019-es virágtrendek kapcsán. „Már tavaly is nagyon népszerű volt, de idén még nagyobb hangsúlyt kap a pünkösdi rózsa. Igazán különleges színekben termesztik már a magyar kertészetek, a korallszín és a porcelánszín két új, izgalmas árnyalat. Hatalmas virágai lesznek a gömb alakú bimbóknak.”

A szakember azt is elárulta, mire érdemes odafigyelni, ha az otthonunkat szeretnék dekorálni az évszaknak megfelelően. „A lakás adottságai meghatározzák azt is, hogy milyen színű és méretű növényekkel díszíthetjük a teret. A korall például nagyon különleges lehet egy világoskék bútorokkal teli lakásban” – fűzte hozzá Dániel.

Ha a kertünkből szeretnénk vázába kötni egy kis csokrot, fontos, hogy ugyanúgy meg legyen tisztítva, mint egy virágüzletben vásárolt csokor. A felesleges levélrészeket le kell szedni a szárról, ezzel megakadályozhatjuk, hogy hamar szennyeződjön a víz. Késsel vagy metszőollóval ferdén vágjuk vissza a szár végét, ezáltal több nedvességet fel tud venni a virág. A vizet a csokor alatt érdemes naponta lecserélni. Ha tartósabb dekorációt szeretnénk, ötletes virágboxot készíthetünk száraz termések és művirág felhasználásával.”

A 2018-as EuroSkills verseny harmadik helyezettje ma már üzletvezetőként dolgozik, és elmondása szerint nap mint nap találkozik izgalmas feladatokkal. „Nagyon inspirálnak például az esküvők, egy virágkapu elkészítése igazi kihívás. Viszonylag kevés idő áll a rendelkezésre, de tökéletes végeredményt kell produkálni, olyat, ami az egész násznépet meggyőzi”– mesélte Dániel, aki azt is elárulta, hogyan lett belőle virágkötő.

„A szüleim kertes házban élnek, apukám pedig erdész, úgyhogy a természet mindig is közel állt hozzám. Gyakorlatilag nem én találtam meg a virágkötő szakmát, hanem az engem. Az első nyertes versenyem óta csak ennek élek, igyekszem folyamatosan fejlődni” – mondta Dániel, aki még nincs 25 éves, de 2017-ben már a szakmák olimpiáján versenyzett a legjobbakkal. Az Abu Dhabiban megrendezett WorldSkills-en negyedik helyezést ért el, tavaly pedig a budapesti EuroSkills-en harmadik lett. Mint mondja, a legfontosabb, hogy minden fiatal megtalálja azt a szakmát, amiben jó és amiben később sikeres lehet.

A fiatal virágkötőhöz hasonló tehetségeknek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számos szakmai versenyen biztosít arra lehetőséget, hogy akár a nemzetközi mezőnyben is megmérettessék magukat. Az évente megrendezett Szakma Sztár Fesztiválra ráadásul a pályaválasztás előtt álló fiatalok is ellátogathatnak, és testközelből ismerhetik meg a legnépszerűbb és a kevésbé ismert szakmákat is. A pályaorientációs programok részeként az MKIK a területi kamarákkal együttműködve immár második alkalommal indította útjára a Szakmavilág hatalmas VR-élményeket tartogató kamionját, idén tavasszal pedig rendhagyó, pályaválasztást támogató szülőértekezletekkel is kiegészítik a roadshow-t.