Termékenységünk titkos kulcsa – avagy a méhnyaknyák

2019. június 10.
Tudtad, hogy nekünk nőknek van egy hihetetlenül pontos jelzőrendszerünk a hormonális változások jelzésére? Tudtad, hogy akár ennek az egy jelnek az ismeretével is megállapíthatod, hogy mikor vannak a termékeny napjaid adott ciklusban? Tudtad, hogy ezt nagyjából senki nem tanítja meg neked?

Most a méhnyaknyákról fogunk beszélni. Hogy miről? Arról a váladékról, nedvességről, nyákról, amit a hüvelyedben érzel. Ami néha talán megijeszt. Amit lehet, hogy kórosnak hiszel, mert senki nem mondja el, hogy tejesen normális, ha a peteérésed környékén egy nyúlós, tojásfehérjeszerű nyákcsóva lóg ki a hüvelyedből mondjuk pisiléskor. Kicsit erős kezdés, ugye? Kényelmetlen beszélni erről? Lehet. De most akkor is ezt tesszük, mert ez a természetes fogamzásgátlás egyik alapja.

Tabu, tabu, tabu

Érdekes, hogy a nyák még a menstruációnál is kényesebb téma. Talán azért, mert sokszor azt hisszük, hogy ez hüvelyi folyás, hogy kóros jelenség, hogy orvoshoz kellene fordulni, hogy valami nem stimmel. Egyik alkalommal, mikor egy csajos estén nagy lelkesen beszéltem a barátnőimnek a szimptotermális módszerről és a természetes fogamzásgátlásról, természetesen szóba került a nyák is.

Az egyik barátnőm, nevezzük most Dorkának, majdnem leesett a székről a döbbenettől és a nevetéstől. Elmondta, hogy éppen nőgyógyászhoz akart menni, mert egy ilyen nyákcsóva lógott ki belőle, és azt hitte, hogy valami komoly fertőzése van, hiszen még a hasa is szúrt. 28 éves, okos, független, diplomás nő, és egyáltalán nem ismeri a saját testét. Nem tudta, hogy ezek a peteérés jelei. Nemrég hagyta abba a fogamzásgátlót, ezért nem találkozott eddig a saját termékenységének tüneteivel és megijesztette, amit tapasztalt.

Nyák – kulcs a fogamzásban

Azt azért nagyjából szokták tanítani az iskolában is, hogy a petesejt kilökődése – azaz mikor a petesejt megtermékenyíthető – , egy nagyon rövid folyamat. A petesejt körülbelül 12-24 óráig él, és 8-12 órán keresztül megtermékenyíthető. Gondolhatod, hogy akkor mégis hogyan lehet egyáltalán teherbe esni? Egyetlen nap áll rendelkezésre egy ciklus során. Ahhoz képest sokaknak sikerül, nem? Nos, erre válasz a méhnyaknyák, ugyanis ez produktum meghosszabbítja a termékeny időszakot, amely így körülbelül 6 napig tart.

A nyák igazából a spermiumok életben maradásához szükséges. Ha a nő éppen nem termékeny fázisban van, akkor a hüvely savas környezete, a ragacsos, nem termékeny típusú nyák nem kedvez a spermiumoknak, nincs mivel táplálkozzanak, és nem is tudnak rendesen mozogni benne. Így pár órán belül elpusztulnak. Azonban, a termékeny időszakban, a síkos, nyúlós, termékeny típusú nyák jelenléte esetén, a spermiumok könnyedén úsznak be a méhnyakon át a méhbe és a petevezetékekbe. A termékeny nyák gyakorlatilag vivőanyagként és táplálékul szolgál nekik, és a méhnyak kriptáiban tanyázva szépen meg tudják várni az ovulációt, így akár 5 napig is életképesek lehetnek a női testben.

Érzetek a ciklus során

A ciklus első felében, a menstruáció után általában száraz érzetű a hüvely, nincs vagy ragacsos a nyák állaga. Sokan írják le úgy, hogy száraz, ragacsos, gumi szerű. Majd a peteérésig, az ösztrogén hormonnak köszönhetően elkezd változni. Krémes vagy tejszerű lesz, egyelőre sűrűbb állagú, de nedves érzetű. Aztán az igazán termékeny időszakban, a tüszőrepedéshez közeledve szinte vízszerűvé és nagyon nedvessé, síkossá változik. Nedves érzetű lesz a hüvely, majd észreveszed a nyúlós, tojásfehérjeszerű nyákot, amit ha a két ujjad közé veszel, akkor szét tudod húzni. A színe áttetsző vagy opálos, fehéres, de lehet rózsaszínes is akár, mert van, aki kicsit vérzik az ovuláció idején.

Az utolsó ilyen nedves napot csúcsnapnak nevezzük, és ez általában egybeesik a tüszőrepedés időpontjával. Persze lehetnek kisebb nagyobb eltérések, de hogy valóban megtörtént-e már az ovuláció, azt csak a hőmérséklet adattal együtt lehet biztosan megmondani. A peteérés után – a progeszteron hormon hatására – a nyák állaga állandósul egy nem termékeny állapotban – ez egyénenként eltérő lehet – már nem változik ilyen dinamikusan (lehet száraz, ragacsos, gumi- vagy tésztaszerű is), a hüvely érzete újra szárazabb lesz a menstruációig.

A méhnyaknyák állagának változásai a ciklus során.

Minden nőnek tudnia kellene!

Szóval nincs ebben semmi kóros, ez egy teljesen természetes folyamat. Mégsem tanuljuk sehol, nem beszélünk róla. Tudni kell, hogy a nyák megfigyelése, a Billings-módszer helyes alkalmazása önmagában is 99% -os hatékonyságú fogamzásgátlási módszer, azonban én továbbra is a szimptotermális módszert javaslom, mert ha ehhez a termékenységi jelhez hozzákapcsoljuk az alaptesthőmérséklet-mérést és a méhnyak vizsgálatát is, akkor még pontosabb képet kapunk a ciklusunkról.

Ha szeretnél még többet tudni a témában, akkor itt részletesen olvashatsz a termékenységtudat-tanfolyamról!