A nagylábujj mozgékonysága fontosabb, mint a gerincé

2019. június 16.
A legtöbb ortopéd szakorvos és edző egyetért abban, hogy az ízületeink egészsége és mozgásunk szempontjából az egyik legfontosabb dolog, hogy a nagylábujj minél mozgékonyabb legyen.

A nagylábujjról a legtöbb embernek a Kill Bill ikonikus jelenete jut eszébe, amikor Uma Thurman karaktere felébredve a kómából próbálja ismét mozgásra bírni a testét. Az első amit tesz, hogy a nagylábujját akarja megmozdítani. Ez nem csak a moziban történik így. A kisbabák is lábujjaik megfigyelésével és mozgatásával indulnak el a mozgásfejlődés útján. A nagylábujj a mozgás alapja, és rugalmassága, egészsége hatással van az egész test működésére. “Az első pont, ami kapcsolatba kerül a talajjal, a nagylábujj, és innen mintegy láncreakció indul el a test többi részének mozgása. Tehát a többi testrészünk tulajdonképpen csak arra reagál, ami a lábbal történik” – magyarázza Stephen Pasterino mozgsásszakértő.

Külön is mozgatható legyen
A nagylábujj mozgékonyságát abból mérhetjük le, tudjuk-e mozgatni anélkül, hogy a többi lábujjat vagy a bokánkat mozdítanánk. Azaz fel tudjuk-e emelni csak a nagylábujjunkat a talajról úgy, hogy a többi lábujj a padlón marad, illetve a többi négy lábujjunkat el tudjuk-e emelni úgy, hogy a nagylábujj marad a padlón. “Ha valakinek merevvé válik a nagylábujja, és nem tudja felemelni, mozgatni külön a többi lábujjtól, intő jel” – hívja fel rá a figyelmet Lara Heimann gyógytornász. Ez a fajta mozgathatóság ugyanis a járáshoz, futáshoz is elengedhetetlen.


Ha a nagylábujj mozgathatósága csorbát szenved, megbomlik az egész test egyensúlyozó képessége. “A lábak és az ízületek a kapcsolóelemek a csípő és a talaj között. A nagylábujj elnyeli a talajra érkezéskor az ütést. Már azelőtt szerepe van járáskor, hogy egyáltalán felemelkedne” – magyarázza a gyógytornász. Ha nem mozgatható megfelelően, a csípő mozgása is korlátozottá válik, ez pedig az egyensúly megbomlásához vezet, elveszítjük a stabilitást.

Fájdalmas következmények
Ha a nagylábujj nem elég mozgékony, az nem csak abban nyilvánul meg, hogy nem leszünk képesek elég hatékonyan futni vagy gyalogolni. A test egyensúlyának megbomlása ízületi panaszok formájában is megmutatkozik: Achilles-ín gyulladás, izomhúzódások, térdproblémák, artrózis, csípőtáji fájdalom alakulhat ki.

A mozgékonyság fejleszthető
A legegyszerűbb és első lépés, hogy minél gyakrabban vegyük le a cipőnket, és mezítlábazzunk. “Ha nagyon merev a lábfej, hasznos lehet, ha használunk lábujjszétválasztót, mint a pedikűrösnél körömfestésnél. Ez segít a megmerevedett ízületek és izmok lazításában” – javasolja a gyógytornász. Emellett fontos, hogy tornáztassuk és mozgassuk rendszeresen a lábujjakat. Ezt akár az irodában ülve is végezhetjük, naponta többször.
Az íróasztalnál ülve tegyük mindkét talpunkat a padlóra, és próbáljuk tudatosan elemelni csak a nagylábujjunkat, majd egyesével mellé a többit. És ha mind a levegőben van, utána ugyanígy egyesével és lassan helyezzük vissza a padlóra anélkül, hogy a bokánk elmozdítanánk. Minél gyakrabban végezzük, annál lazábban és könnyedebben megy majd ez az egyszerűnek tűnő, ám meglepően nehéz gyakorlat.
Ha ülve először nehézséget okoz, könnyebb lehet állva végezni, mivel így tudatosíthatjuk a nagylábujj, kislábujj és sarok alatti talppárnánkat, ezekre helyezve testsúlyunkat. Ha a lábujjakon nincs súly, könnyebben el is tudjuk emelni a talajról őket. Minél gyakrabban végezzük ezt a kis gyakorlatot, annál mozgékonyabbá válik a nagylábujj és az egész lábfej.

Forrás: Well+Good
Fotó: Unsplash