Veszélyes a mosogatóban éjszakázó koszos edény?

2019. június 16.
Gwyneth Paltrow addig nem tud aludni, míg koszos edény található a házban. Ám egy élelmiszerbiztonsági szakember szerint valószínűleg semmi bajunk sem lesz tőle, ha néha másnapra hagyjuk a mosogatást.

A mosogatás elintézése lefekvés előtt az a lépés, amit elsőként javasolnak a napi rutinunk hatékonyabbá tételére. Egyszerűnek tűnik, ám a gyakorlatban gyakran alakul máshogy. Biztosan mindenkinek elhangzott már a mosogatója mellett, hogy hagyom még ázni kicsit az az edényt.


A baktériumok nem másznak ki a mosogatóból
Az eszünkkel tudjuk, hogy lustaságunk bizonyítékaként marad az edény a mosogatóban, holnap extra feladatként hárul majd ránk, és egyébként is baktériumtenyészet így otthagyni egy koszos tálat. Ám ha fáradtak vagyunk és nemsokára kezdődik a sorozatunk, általában nem mérlegelünk sokáig, végül is nem lehet mindenki Gwyneth Paltrow. De tényleg valós veszélyt jelent a mosogatóban éjszakázó piszkos tányér? “Sokkal több és fontosabb dolog van a higiéniával kapcsolatban, ami miatt aggódnunk kellene” – mondta Lisa Ackerley ételbiztonsági szakember. “A baktériumok persze szaporodnak a koszos edényen az éjszaka folyamán, ám ha másnap mennek a mosogatógépbe, nem okoznak problémát. Nem kezdenek az éj leple alatt kimászni a mosogatóból” – tette hozzá a szakember. Ha nincs mosogatógépünk, akkor azt javasolja, inkább mosogassunk el még este, hiszen kézzel nem tudunk olyan meleg vízzel öblíteni, ám ha egyszer-egyszer a lustaság bűnébe esünk, semmi bajunk sem lesz tőle, ha ott marad a mosatlan edény.

A hússzelés után kell azonnal mosogatni
Ráadásul a túl nagy tisztaság sem mindig előnyös. Egy svéd tanulmány már bebizonyította, hogy azokban a háztartásokban, ahol a gyermekek úgy nőttek fel, hogy kézzel mosogattak, alacsonyabb volt az allergiás megbetegedések kockázata a magasabb mikrobaszám miatt. Az ételbiztonsági szakember azonban figyelmeztet, nem szabad a túl nagy tisztaság miatt panaszkodnunk. “Győződjünk meg róla, hogy a fertőzések kockázatát a lehető legalacsonyabbra szorítottuk, így a testünkben élő jó baktériumok flórája egészségesen működhet.” A legfontosabb és talán egyetlen kivétel, amit sose hagyjunk állni a mosogatóban, a vágódeszka és kés, amellyel a húst aprítottuk, főleg ha csirkével dolgoztunk. Ez ugyanis a campylobacter nevű baktérium elszaporodásának kockázatát hordozza, mely az ételmérgezések leggyakoribb okozója. Legjobb, ha azonnal elmossuk a konyhai eszközöket, melyek a nyers hússal érintkeztek. “Ha nincs mosogatógépünk, nem túlzás antibakteriális mosogatószert használni ezeken az edényeken, eszközökön. Nem vagyok a híve a túlzott fertőtlenítésnek, nem is javaslom, hogy az egész lakást ilyen vegyszerekkel mossuk le rendszeresen, ám a nyers hússal érintkező felületeken nem lehetünk elég óvatosak” – magyarázza a szakember.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash