Bill Gates minden este együtt mosogat el a feleségével

2019. április 27.
Bill és Melinda Gates minden este együtt mosogat el, mióta házasok, azaz 25 éve.

Az, hogy a milliárdos techguru Bill Gates és felesége, Melinda, minden este együtt mosogatnak el, inkább a szimbóluma annak, hogy mi a hosszú és boldog házasság titka: egyenrangú partnerek és társak a kapcsolatukban.

Bill és Melinda Gates 25 éve házasodott össze. 1987-ben ismerkedtek meg, mikor Melinda csatlakozott termékmenedzserként csatlakozott a Microsofthoz. Véletlenül egymás mellé kerültek egy munkavacsorán, és a többi innentől történelem. Mikor Bill Gates két hét múlva elhívta randizni leendő feleségét, Melinda először kapásból visszautasította, mivel “nem volt elég spontán”, fogalmazott az Insidernek adott interjúban. Bill Gates két órával később ismét elhívta aznap estére is. Ez a meghívás már sikeres volt, és az évtizedek alatt született három gyermekük: Jennifer, Rory és Phoebe. Negyedik gyermekük a világ legnagyobb jótékonysági alapítványa, amely a világban tomboló nyomor felszámolásáért küzd.


Rengeteg különböző napi elfoglaltságuk mellett mégis nagyon fontosnak tartják, hogy a mosogatást és az egyéb házimunkát minden este együtt végezzék, mint család. Triviálisan hangzik, ám még mindig nem egyértelmű a legtöbb családban, hogy a fizetetlen munka, a házimunka, nem kizárólag a nők feladata. “A nők életük során átlagosan hét évvel több olyan munkát végeznek a háztartásban, melyért nem jár fizetés” – hívta fel rá a figyelmet Melinda Gates. Ha a nők számára lehetővé tesszük, hogy csökkenjen ez a házimunkával töltött idő, a munkahelyi hatékonyságuk 20 százalékkal nőhet, ezért pedig már fizetést is kapnak. Ráadásul, és ez sem elhanyagolható, a kapcsolatokat is erősebbé teszi a közösen végzett házimunka.

“Mikor az első gyermekemmel voltam várandós, egyedül éreztem magam a házasságunkban. Bill folyamatosan úton volt és dolgozott, mint a Microsoft vezetője. Számos komoly és fontos beszélgetés után tanultuk meg, hogyan legyen kiegyensúlyozottabb az életünk. Ebben játszott nagyon fontos szerepet az esti mosogatás, mikor egyszer a vacsora mellett borultam ki” – vallott a nehéz időszakokról Melinda Gates. “Mikor egyik nap a család kezdett csendben elszivárogni a vacsoraasztaltól, hogy a mosogatás felemelő feladatát rám hagyja, egyszerűen kitört belőlem a frusztráció, és elkiáltottam magam, hogy senki sem hagyhatja el a konyhát, míg el nem mosogattunk!” – mesélt róla Melinda, hogy kezdődött az azóta évtizedes szokás. Azóta Gates-tradíció lett az esti rituáléból, és már senki sem hagyná ki, hiszen a házimunka közben remekül lehet beszélgetni, és ez az, ami összetartja a családot.


Fotó: Getty Images