Az almaecetnek nem az arcon a helye

2019. június 21. |

Vannak dolgok az arcápolásban, amiket senki sem kérdőjelez meg, például a rendszeres arcmosást és a naptej használatát. Ám rengeteg olyan szokásunk van, melyeket a bőrgyógyászok tanácsára jobb, ha elfelejtünk. Például az almaecetnek sem az arcon van a helye, hanem a konyhában a szakemberek szerint.

1. Olajos arcápolók
Elég fényűzően hangzik, hogy a nap folyamán rákerült port és sminket szinte leolvasztja az arcunkról egy olajos lemosó. Pedig a szakember szerint jobb elkerülni az ilyen termékeket. “Az aknék kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a bőr hormonális hatások miatt túl sok faggyút termel, ez pedig a baktériumok melegágya. Ha az arcunkra olajat kenünk, mi magunk teremtjük meg, teljesen szükségtelenül, a táptalajt a kórokozóknak” – figyelmeztet Dr. Caren Campbell bőrgyógyász.


2. A pattanások nyomkodása
Ha meglátunk egy pattanást az arcunkon, ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy kinyomjuk. “Ez nem csak rontja a begyulladt szőrtüsző állapotát a bőr alatt, de csúnya sebhelyeket is okozhatunk vele magunknak” – mondja Dr. Robert Finney bőrgyógyász. Jobb tehát megálljt parancsolni a kezünknek, és inkább fertőtlenítő folyadékkal kezelni a gyulladást.

3. Almaecet az arcra
“Az egyik legnagyobb félreértés az arcápolásban, hogy a természetes anyagok mindig jobbak” – mondja Dr. Brenda Dintiman bőrgyógyász. Az almaecet például komoly problémákat okozhat, ha ezzel kezeljük bőrünket, mivel erős maró hatással rendelkezik, eltávolíthatja a bőr saját védőrétegét, így kipirosodáshoz, irritációhoz, gyulladáshoz vezethet, ha ezzel mossuk bőrünket.

4. Közösségi oldalak tanácsai
Mindenkinek más a bőre, így másra van szüksége. “Ha egy sztár vagy ismerős használ valamilyen terméket és neki bevált, közel sem biztos, hogy nálunk is működik majd” – magyarázza a bőrgyógyász.

5. Szoros fonatok
Nagyon praktikus a szoros fonat, az edzőteremben, fesztiválon remek hajviselet, ám nem tesz jót, ha mindig ilyen frizurát viselünk. Bár rendkívül divatos és praktikus, a feszes tartás hosszú távon hajhulláshoz vezethet. A szakemberek szerint nem árt néha lazítani a hajviseletünkön.

6. Túl sok termék használata
Nincs szükség tucatnyi lépésből álló szépségápolási rutinra és ezernyi termékre ahhoz, hogy ragyogó legyen a bőrünk. Egy jó alap és három-öt jól megválasztott, bőrtípusunkhoz illő alaptermék tökéletesen elegendő.

7. Erős bőrradírozás
Kétféle bőrradírozás létezik, mechanikai és kémiai. A mechanikai módszerrel dörzsöléssel távolítjuk el az elhalt hámsejteket a bőrről kefével vagy szivaccsal. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk, milyen erősen dörzsöljük bőrünket, hiszen a túl nagy erő hatására kipirosodhat, irritálttá válhat a bőrünk, akár akné is megjelenhet. Pont az ellenkező hatást érhetjük el, mint szerettük volna. A kémiai hámlasztás sokkal biztonságosabb és gyengédebb ebből a szempontból.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?