Az almaecetnek nem az arcon a helye

2019. június 21.
Vannak dolgok az arcápolásban, amiket senki sem kérdőjelez meg, például a rendszeres arcmosást és a naptej használatát. Ám rengeteg olyan szokásunk van, melyeket a bőrgyógyászok tanácsára jobb, ha elfelejtünk. Például az almaecetnek sem az arcon van a helye, hanem a konyhában a szakemberek szerint.

1. Olajos arcápolók
Elég fényűzően hangzik, hogy a nap folyamán rákerült port és sminket szinte leolvasztja az arcunkról egy olajos lemosó. Pedig a szakember szerint jobb elkerülni az ilyen termékeket. “Az aknék kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a bőr hormonális hatások miatt túl sok faggyút termel, ez pedig a baktériumok melegágya. Ha az arcunkra olajat kenünk, mi magunk teremtjük meg, teljesen szükségtelenül, a táptalajt a kórokozóknak” – figyelmeztet Dr. Caren Campbell bőrgyógyász.


2. A pattanások nyomkodása
Ha meglátunk egy pattanást az arcunkon, ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy kinyomjuk. “Ez nem csak rontja a begyulladt szőrtüsző állapotát a bőr alatt, de csúnya sebhelyeket is okozhatunk vele magunknak” – mondja Dr. Robert Finney bőrgyógyász. Jobb tehát megálljt parancsolni a kezünknek, és inkább fertőtlenítő folyadékkal kezelni a gyulladást.

3. Almaecet az arcra
“Az egyik legnagyobb félreértés az arcápolásban, hogy a természetes anyagok mindig jobbak” – mondja Dr. Brenda Dintiman bőrgyógyász. Az almaecet például komoly problémákat okozhat, ha ezzel kezeljük bőrünket, mivel erős maró hatással rendelkezik, eltávolíthatja a bőr saját védőrétegét, így kipirosodáshoz, irritációhoz, gyulladáshoz vezethet, ha ezzel mossuk bőrünket.

4. Közösségi oldalak tanácsai
Mindenkinek más a bőre, így másra van szüksége. “Ha egy sztár vagy ismerős használ valamilyen terméket és neki bevált, közel sem biztos, hogy nálunk is működik majd” – magyarázza a bőrgyógyász.

5. Szoros fonatok
Nagyon praktikus a szoros fonat, az edzőteremben, fesztiválon remek hajviselet, ám nem tesz jót, ha mindig ilyen frizurát viselünk. Bár rendkívül divatos és praktikus, a feszes tartás hosszú távon hajhulláshoz vezethet. A szakemberek szerint nem árt néha lazítani a hajviseletünkön.

6. Túl sok termék használata
Nincs szükség tucatnyi lépésből álló szépségápolási rutinra és ezernyi termékre ahhoz, hogy ragyogó legyen a bőrünk. Egy jó alap és három-öt jól megválasztott, bőrtípusunkhoz illő alaptermék tökéletesen elegendő.

7. Erős bőrradírozás
Kétféle bőrradírozás létezik, mechanikai és kémiai. A mechanikai módszerrel dörzsöléssel távolítjuk el az elhalt hámsejteket a bőrről kefével vagy szivaccsal. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk, milyen erősen dörzsöljük bőrünket, hiszen a túl nagy erő hatására kipirosodhat, irritálttá válhat a bőrünk, akár akné is megjelenhet. Pont az ellenkező hatást érhetjük el, mint szerettük volna. A kémiai hámlasztás sokkal biztonságosabb és gyengédebb ebből a szempontból.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash