Mennyire kockázatos ráülni a nyilvános vécére?

2019. július 02.
A fesztivál- és nyaralásszezonban különösen sarkalatos kérdés, hogyan tudja megoldani az ember lánya a mosdóhasználatot. Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy lássuk, nem a leghigiénikusabb ötlet ráülni egy nyilvános vécére. De mennyire kockázatos valójában?

Mindenkivel előfordul egyszer-egyszer, hogy a buli hevében, az utazástól és kirándulástól megfáradva gondolkodás nélkül helyezi magát kényelembe, és ráül a nyilvános vécére. A szakértők szerint ez nem a legjobb, amit tehetünk, ám nem is kell egyből kétségbe esni, ha úgy alakul.

A szexuális úton terjedő fertőzés csak mítosz
Bár már rég leszámoltak azzal a városi legendával, hogy ha ráülünk a nyilvános vécék ülőkéjére szexuális úton terjedő fertőzéseket kaphatunk el, ám más betegségek kockázatával számolni kell. Ne legyenek illúzióink, a nyilvános vécé ülőkéje a baktériumok melegágya.


“Mikor lehúzzuk a vécét, a benne található víz szétporladva felcsapódik, így rengeteg baktérium és vírus található a vécé környezetében” – magyarázza Dr. Michael Pentella, az Iowai Egyetem járványügyi professzora. Azt pedig már számos tanulmány kiderítette, hogy a vécékben számítani kell  hasmenést okozó E. coli baktériumra, légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírusra és náthát, kötőhártyagyulladást okozó norovírusra. Persze valószínűleg nem leszünk betegek attól, hogy ráülünk az ülőkére.

A kézre kell figyelni
“Ráülni a nyilvános vécé ülőkéjére nem túl veszélyes dolog, mivel ezek a patogének az emésztőrendszeren átjutott kórokozók csupán. A valódi veszély a felületek megérintésében rejlik. A csapról, lehúzóról, csempéről a kezünkre kerülnek a baktériumok és vírusok, így mi magunk visszük be egy óvatlan mozdulattal a szervezetünkbe őket” – figyelmeztet Dr. Pentella. A valódi probléma, hogy mi történik majd a mosdón kívül. Ha nem mossuk meg elég alaposan a kezünket, vagy a kézmosás után ismét megtapogatjuk a nyilvános vécé valamelyik részét, könnyen a szánkba kerülhetnek a kórokozók.

Nyílt sebek és hámsérülések
Ha nyílt sebünk vagy hámsérülésünk van a hátsó felünkön, abban az esetben viszont nem árt az extra óvatosság. “Ha baktériumok tanyáznak a vécéülőkén, márpedig tanyáznak, a hámsérülésen keresztül jó eséllyel elfertőződik a sebünk” – magyarázza Dr. Ernest Brown sebész. Ha baktérium kerül a nyílt sebbe, először csak duzzadtnak érezhetjük a sebet, majd lüktető fájdalom és égő vörösség jelentkezik. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, a sebek elfertőződése komoly egészségügyi kockázat.
Ám ha egészségesek vagyunk, az immunrendszerünk jól működik, nincs friss seb a hátsónkon, akkor a bőrünk elvégzi a feladatát, mint az elsőszámú védelmi rendszer a fertőzésekkel szemben.

Megelőző lépések
Mivel kivitelezhetetlen, hogy folyton haza szaladgáljunk, ha ránkjön a szükség, és nem is realisztikus az elképzelés, a szakemberek azt javasolják, hogy ha nagyon aggódunk, használjunk antibakteriális törlőkendőket a nyilvános vécé ülőkéjén, mielőtt ráülünk. Mielőtt ráhelyeznénk a papír ülőketakarót, győződjünk meg azért, hogy teljesen megszáradt-e a törögetés után. Bár még mindig az a legmegnyugtatóbb és legbiztosabb, ha állva végezzük el a dolgunkat a nyilvános vécében, így végső megoldásnak ott van a fesztiválokon már régóta népszerű kis eszköz, ami lehetővé teszi az állva pisilést.

Forrás: Well+Good
Fotó: Unsplash, Profimédia/Red Dot