Elég ideig mosod az arcod?

2019. július 07.
Egyszerű szépségrutin tarolta le a közösségi médiát. Azt javasolják, hogy 60 másodpercig mossuk az arcunkat reggel és este. Tényleg van értelme betartani ezt az egyszerű szabályt?

Teljesen érthető, hogy népszerű lett a 60 másodperces szabály az arcmosásban. Könnyű emlékezni rá, nem szükséges újabb termékeket felvenni az arcápolási rutinunkba, és tényleg csak egy percig tart. De mit mondanak a szakértők, mennyi ideig tartson az arcmosás?

Idő kell a bőrnek
“Azért van szükség rá, hogy 60 másodpercig mossuk az arcunkat az ujjainkkal, mert az arclemosó hatóanyagainak ennyi időre van szüksége, hogy működjenek. A legtöbb ember csupán 10-15 másodpercig mossa a bőrét. Ez nem elegendő idő ahhoz, hogy a bőr kellően megpuhuljon és a felesleges faggyút el lehessen távolítani” – magyarázza Nayamka Roberts-Smith kozmetikus-dermatológus, aki a hatvan másodperces szabályt először a közzétette Twitterén.


Bontsuk tovább az egy percet
Mikor reggel már a teendőkön jár az eszünk és sietünk, vagy éppen csak a zuhany alatt mossuk meg az arcunkat, jó iránymutatás a 60 másodperces szabály. “Így biztosak lehetünk benne, hogy a felvitt arcápoló termék valóban kifejti hatását, mielőtt lemossuk. Sőt, még tovább mehetünk, és négy részre osztva, 15-15 másodpercig moshatjuk az arcunk négy negyedét” – javasolja a dermatológus.

Jó alap a jó arcmosás
Ha megfigyeljük, a kozmetikus is legalább egy percet tölt azzal, hogy megtisztítsa a bőrünket. Eltávolítja a sminket és felhalmozódott faggyút. Plusz időt fordít arra, hogy tényleg tiszta legyen a bőr. “Ha 60 másodpercig mossuk az arcot, főleg ha olajos tiszítót vagy krémet használunk, segít megtisztítani a pórusokat, puhává teszi a bőrt, letisztít minden szennyeződést és izzadtságot a bőrről. Ezt azért is tegyük meg, mert hiába veszünk drága luxuskozmetikumokat, ha nem alaposan megtisztított bőrre alkalmazzuk őket, egyszerűen nem nyújtják ugyanazt a hatást, mint teljesen tiszta arcon” – javasolja a szakember.

Egyéni igények
Természetesen nem minden bőrtípus egyforma, fontos szem előtt tartani az egyéni igényeket és eltéréseket, mikor beállítjuk az órát arcmosáshoz. Az aknés bőrűeknek például kifejezetten jótékony hatású a 60 másodperces szabály. “A pattanásos bőr határozottan profitál egy hosszabb arcmosásból. Ez sokkal jobban tisztítja az eltömődött pórusokat, így alaposabban eltávolítható a felesleges faggyú” – mondja a dermatológus. 

Fontos arra is figyelni, hogyan reagál a bőrünk. Ha húzódik, feszül arcmosás után, ez annak a jele lehet, hogy a 60 másodperc túl hosszú idő a mi bőrünknek. A túltisztítás ugyanis kiszáradáshoz és gyulladáshoz vezethet. “A kultúránkban a naponta többszöri arcmosás az általánosan elterjedt gyakorlat, ami az érzékenyebb, szárazabb bőrűeknél problémákhoz, például aknék kialakulásához vagy rozaceához vezethet” – figyelmeztet a szakember. Ezt elkerülendő a kevésbé zsíros bőrűeknek inkább 20-30 másodperces arcmosás ajánlott.

Forrás: Allure

Fotó: Unsplash