Csökkentsd az öko-lábnyomod a fürdőszobában

2019. április 22.
Rengeteg apró lépést tehetsz, hogy csökkentsd öko-lábnyomod, és a legegyszerűbb, ha otthon kezded, például a fürdőszobádban. Bár a Föld napját ma ünnepeljük, mivel itt élünk, igazából minden nap a Föld napja van, ezért is fontos, hogy a szépségrutinod a bolygónak is kedvezzen. Következnek a legjobb zöld tippeket a maximális szépségért és a minimális károkért.


Már a zöld úton jársz? Nagyszerű, de ahelyett, hogy turbótempóban egy nap alatt mindent zöldre cserélnél, inkább haladj apró, de megfontolt lépésekkel: válassz a napi rutinodba könnyen beilleszthető trükköket, mert azokat hosszabb távon is könnyebb lesz tartani.

Válassz olyan termékeket, amelyek több dologra jók

A többcélú termékekkel kevesebb hulladék és költség jár. Keress olyan all-in-one sminktermékeket, amiket az ajkadra, a szemedre és az orcákra is használhatsz. Két legyet ütsz egy csapásra, ha olyan hidratálót választasz, amely fényvédőt is tartalmaz. Nincs szükség külön testápoló krémre a lábadra és a hátadra, használd ugyanazt. Válassz egyet, de jó minőségűt, és ha megtaláltad a kedvenceidet, légy hűséges hozzájuk.

Sokszor a kevés is elég

Ne pocsékolj: már azzal is sokat tehetsz, ha a szépségápolási termékekből csak kis mennyiségeket használsz. Még jobb, ha addig használod őket, amíg tényleg elfogynak! Préselj ki lehetőleg mindent a flakonokból! Hiszed vagy sem, már erre is vannak megoldások, nézz körül a YouTuberek tippje között. Íme egy példa, hogyan használhatod fel az utolsó cseppig a sminkcuccokat, természetesen még a lejárati idő előtt.

Újítsd meg az arcápolási rutinodat

Fontos, hogy a bőröd egészséges és tiszta legyen. Ha a modernebb megoldások felé fordulnál, próbálkozz arctisztítókkal. A Luna például eltávolítja a szennyeződések és az olaj 99,5%-át, valamint a sminkmaradványokat. Nincs felesleges hulladék, egy töltéssel pedig több hónapnyi használatot és ragyogó arcbőrt kapsz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FOREO (@foreo) által megosztott bejegyzés, Jan 5., 2019, időpont: 8:00 (PST időzóna szerint)

Vegyél vissza a samponból

Milyen gyakran mosol hajat? Ha hetente négyszer vagy akár többször is, akkor az sok, mivel ettől csökkenhet a hajad természetes olajtartalma, samponmaradványok is maradhatnak benne, ráadásul szárazabbá is válhat. Heti maximum két- háromszori hajmosás elegendő. A köztes időszakban használj száraz sampont, ha túl zsírosnak érzed a loboncodat. A hajmosások számának csökkentésével nemcsak samponból kell kevesebb, de vizet és áramot is spórolhatsz.

Zölden a fehér fogakért

Átlagosan négy-öt műanyag fogkefét használunk el évente. Ezt összeadva, hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik csak fogkefékből. Ezzel szemben az elektromos változatoknál elég csak a fejet cserélni, azt is sokkal ritkábban. Keresd a hosszan tartó, elem nélküli készülékeket.

Zárd el a csapot

Régi, de örökérvényű tanács: fogmosás, arcmosás vagy bármely mosdó körüli tevékenység közben zárd el a csapot és csak akkor nyisd újra, ha szükséges. A következő tusolásnál figyeld meg, mennyi időt töltesz valójában a zuhany alatt. Egy-két perccel rövidebb tusolással máris 15 – 30 liter vizet spórolhatsz meg!

Legyél tudatos vásárló

Ismerd meg a termékeken lévő szimbólumokat; legyenek azok állatkísérlet-mentességet vagy az újrahasznosított csomagolás jelző logók, tudd, mit veszel. Olvasd el az adott termék összetevőit, hogy tudd, mit használsz. Igen, ezek a listák hosszúnak és bonyolultnak tűnhetnek, de érdemes ismerned a legfontosabb káros adalékanyagokat. Amiket érdemes kerülnöd: parabének, nátrium-lauril szulfát, műanyag mikrogyöngyök, ftalátok, mesterséges színek és kémiai tartósítószerek. Ezek közül sok a bőrt irritáló, rákkeltő, hormonháztartást felborító vagy éppen környezetre ártalmas összetevő.

Fotó: Unsplash


Kapcsolódó