Számít, ha válogatós a gyerek?

2019. július 08.
Mindenki ismer olyan gyereket, aki csak háromféle ételt hajlandó megenni, azt is csak akkor, ha kedve van. Mit jelent valójában az, hogy rossz evő? Ki tehet róla? Számít egyáltalán, ha válogatós a gyerek?

Nincs egyedül az a szülő, akinek válogatós a gyereke. A kétéves gyerekek közel fele sorolható ebbe a kategóriába, ám a szakértők szerint nem kell kétségbe esni a rossz evő gyerekek családjának.

Mit jelent az, hogy válogatós?
“Nincs tudományos megfogalmazás arra, mit jelent pontosan a válogatósság. Hány fajta étel elfogadásától számít jó evőnek egy kisgyerek, esetleg nem is rossz evő, csupán finnyás” – mondja Stephanie Lee gyermekpszichológus. “Megeszik néhány fajta keményítőt, fehérjét, gyümölcsöt és zöldséget? És kinek jelent ez problémát egyáltalán? A családnak? Nem lehet étterembe menni, vagy barátokhoz emiatt?” – sorol néhány felmerülő kérdést a válogatósságról a pszichológus.
A pszichológusok abban egyetértenek, hogy válogatósnak akkor nevezhetjük a gyermeket, ha kevesebb, mint 15-20 féle étel szerepel csupán az étrendjében, és általában heves érzelmi reakciót vált ki belőle, ha valami más étel elfogyasztására szeretnék rávenni.


Máshogy ízlelnek a gyerekek
Evolúciós okai vannak a válogatósságnak, legalábbis részben. A gyerekek még máshogy érzékelik a keserű ízt, mint a felnőttek. A túlélés érdekében fejlődött ki ez az eltérés, így nem eszik meg a kicsik a veszélyes dolgokat. “Egy darab brokkoli teljesen máshogy érződik egy kétéves nyelvén” – magyarázza a gyerekpszichológus. Ám nem ez az egyetlen lehetséges oka a válogatósság kialakulásának. A gyerekek másolják a szülői mintát, így ha a felnőttek válogatósak, és csak néhány ételt esznek szívesen, ők is így tesznek. Emellett az étel elutasítása azon kevés dolgok egyike, melyben kifejezhetik a kisgyermekek ébredező önállóságukat.
A válogatósság a gyermekpszichológusok szerint csupán akkor jelent valódi problémát, ha a gyermek súlya negatívan változik, nem növekszik korának megfelelően, illetve kedélyében változás áll be, mely vashiányra utalhat. Ilyenkor célszerű orvosi ellenőrzést kérni. Ám ritkán áll komoly probléma a háttérben, a helyzet valószínűleg magától megoldódik az évek alatt.

Elmúlik valaha?
Egy holland tanulmány szerint a válogatósság három és hat éves kor között javulni kezd, ám el nem tűnik. Négy hónapos és egyéves kor között van egy “mágikus ízablak”, mikor még nyitottabbak a kicsik az új ízekkel és ételekkel szemben. Ez a nyitottság csökken aztán az idő előrehaladtával, amit ekkor elszalasztunk, azt jó eséllyel csak iskolás korban pótolhatjuk majd. A másik kulcs az ismétlés lehet a válogatósság enyhítésében. A gyermekpszichológusok szerint szükség lehet rá, hogy akár tizenötször is bemutassunk egy ételt a gyerekeknek, mielőtt hajlandó lesz megkóstolni. Ezért lehet jó, ha együtt főzünk a kicsikkel. Szerencsére a válogatósság általában nem okoz egészségügyi problémát, ám a pszichológusok szerint valamilyen szinten egy életünk végéig tartó állapot.

Fotó: Unsplash