9 módszer a konyhai szagok megelőzésére

2019. július 10.
Ahelyett, hogy utólag próbálnánk megszabadulni a főzés kellemetlen velejárójától, a szagoktól, egyszerűbb és jobb megelőzni azokat. 9 egyszerű és nagyszerű módszert mutatunk, melyek legtöbbjéhez semmi másra nincs szükség, csak olyan dolgokra, amik amúgyis megtalálhatók minden háztartásban.

A sütés-főzés közben keletkező szagok beeszik magukat a ruhákba, függönybe, és nehéz megszabadulni tőle. Mennyivel egyszerűbb megelőzni, hogy kialakuljonak a szagok, ráadásul rendkívül hétköznapi eszközökkel.

Ecetes víz forralása
A gőz nagyon hatékony módszer a konyhai szagok megelőzésére. Forraljunk egy fél csésze ecetet egy csésze vízzel egy kis lábosban, ha tudjuk, hogy kellemetlen és erős szagokkal járó ételt készítünk. Az a fontos, hogy gőz képződjön, mely megköti a levegőben a szagokat. Ha van szagelszívó a tűzhely felett, még hatékonyabbak lehetünk.

Gyöngyöző potpurri
A szagok megkötésére az is jó módszer, ha potpurrit főzünk az ételek mellett. Narancs vagy citromhéjat, szegfűszeget és fahéjrudakat tegyünk egy lábosnyi vízbe, és ezt gyöngyöztessük a tűzhelyen. Az ecethez hasonlóan a potpurriból felszálló gőz megköti a szagokat, így nem terjednek szét a lakásban. Sőt, isteni illat lesz a fűszerektől. Minél több citrusos hozzávalót adjunk a főzethez, hiszen ennek illóolajai köztudottan semlegesítik a kellemetlen szagokat.


Hordozható légtisztító
Nem csak a hálószobában, a pollenek ellen lehet hasznos a légtisztító berendezés, hanem a konyhában a szagok ellen is bevethető. Ráadásul így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen nem csak az égett étel füstszagát szűri ki a levegőből, hanem a baktériumokat, vírusokat, penészt is. Persze a légtisztító nem csak megelőzésre alkalmas. A már kialakult kellemetlen levegőt is semlegesíti, bár a textilekből nem tudja eltávolítani a szagokat.

Legyen kéznél szódabikarbóna
A szódabikarbóna remek szagsemlegesítő, így bevethetjük főzés közben is. Főleg a savas ételek főzésekor jöhet jól, mint például a paradicsomos, halas vagy más zöldséges ételek. Mivel a legtöbb kellemetlen szagú étel savas kémhatású, ha szódabikarbónát gyöngyöztetünk egy lábosnyi vízben főzés közben, segít kiegyensúlyozni a pH-hatást, így csökkenti a szagok terjedését.

A hűtő hőmérséklete számít
A hűtő kellemetlen szagáért általában a lejárt szavatosságú ételek felelősek, ám ha ezek kidobása utána is bűzlik a hűtőszekrény, a hőmérséklettel lehet a probléma. Hogy megelőzzük a szagok kialakulását, győződjünk meg róla, hogy 4-5 fok körül van a benti hőmérséklete, mivel ennél magasabban könnyebben és gyorsabban romlanak az ételek. Ha azt gyanítjuk, hogy a hűtünk belső hőmérője nem működik megbízhatóan, egy konyhai hőmérővel megbizonyosodhatunk róla, mi a helyzet.

Szódabikarbóna a szemetesbe is
A szódabikarbóna igazi szagtalanító szuperhős. Nyáron akár fél nap alatt is elkezd bűzleni a szemetes. Hogy ezt megelőzzük, szórjunk az aljára egy kis szódabikarbónát, mikor kicseréljük a szemeteszsákot. Ha még alig van szemét a zsákban, így pazarlásnak éreznénk kivinni a nagy kukába, ha egy kis szódabikarbónát szórunk a szemétre, hatékonyan javíthat a szaghelyzeten, és elodázhatjuk a szemét kivitelét.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash