Kedvenc helyünk a héten: Mák

2019. július 10.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Régóta rajta van a kedvenc helyeim bakancslistáján a Mák, és nagy örömömre végre eljutottunk, hogy végigkóstoljuk a semmilyen szempontból nem átlagos ebédmenüjüket. Amit kaptunk: fantasztikus ételek a legfrissebb alapanyagokból, fesztelen környezetben. Ilyen a Mák, a hely, amit sokaknak már úgysem kell bemutatni, azért mégis elmesélem, milyen volt nekem.  

Annak ellenére, hogy egy csúcskategóriás étteremről van szó, nyoma sincs a kimértségnek, a tányérokon viszont maximális precizitással és meggondolt ízösszeállításokkal találkoztunk. Mizsei János, a Mák fiatal konyhafőnöke már 8 éve felel a töretlen sikerű koncepcióért: a lazább, időhiánnyal küzdő vendégeknek szánt ebéd ötletekért és a degusztációs menü helyett Máksorra keresztelt fine-dining vacsorákért.  

Míg mi teljesen elájultunk a háromfogásos ebédünk ízfúzióitól, János elárulta, hogy számára inkább maga a vacsorára szánt Máksor jelent igazi kihívást, amelyhez sokszor épp a déli étlaphoz kitalált egyszerűbb fogások adják az ötletet. Ilyenkor kísérletezik az alapanyagokkal is, hogy bonyolultabb textúrában, formavilágban vajon megállná-e a helyét egy-egy hozzávaló a degusztációs menüben.

 

Előételként uborkás zöldborsólevest ettünk pisztrángkaviárral, ami csak úgy pattogott a számban, akárcsak egy robbanós cukorka. A zöldborsóról le se tagadhatták volna, hogy egyből a kiskertből érkezett a tányérra, frissen és ropogósan, a leves uborkás, citrusos jellege pedig egy egészen különleges ízélményt nyújtott. Felváltva kóstoltunk marha rilette-et céklával és hollandival, amelyre ugyancsak a frissesség és intenzív ízkavalkád a hívószó. 

Érdekes tájékoztatást kaptunk Rácz Imre sommelier-től a széles borkínálatukra vonatkozóan, aki elbűvölően készségesen válaszol minden laikus kérdésre is. Amellett, hogy a világ minden tájáról kóstolhatunk értékes borokat, a legnépszerűbb magyar és biodinamikus palackok is megtalálhatók náluk. Kedvencem a mangó jegyeit viselő Új-Zélandi Tohu savignon blanc-ja volt az Awatere Valley-ből, amit leginkább egy frissítő nyári koktélhoz hasonlítanék. 

12 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Főételek közül lazacot kaptunk grillezett sárgabarackkal és túrófánkkal, és mangalicatarját vajtökfőzelékkel, ami ebben a hőségben egy igazán üdítő, nyári fogásnak számít. Laktató, mégis épp annyi, amennyit ebben az időben jó szívvel fogyasztunk. 

 

Ezután következett az édes bűnbeesés, a könnyed kókuszkrém, epersorbet és tökmag összeállítással, amelynek tényleg képtelenség ellenállni!

Ilyen a Mák, könnyed, mégsem egyszerű, de vitathatatlan profizmussal készülő ételeket kínál, melyek mindenki számára tartogatnak kulináris meglepetéseket. Alig várjuk, hogy vacsorára is visszatérjünk! 

Kiknek ajánljuk: Mizsei János séf azoknak, akik nem a megszokott köntösben keresik a magyar konyha ízeit. Célja, hogy korosztálytól függetlenül megismertesse a Mák filozófiáját és a gasztronómia minőségi oldalát vendégeivel. 

Mikor: ha sietünk, ebédelni ajánljuk, ha van 2-3 óránk és megdanánk a módját, mindenképp vacsorázni menjünk. Asztalfoglaláshoz kattints ide. 

Árfekvés: a kétfogásos ebédmenü 4200 Ft, három fogás 4800 Ft-ért kérhető. Á la carte étlapjukért kattints a honlapjukra.

 Marie Claire plusz: végre egy fine-dining étterem, ahol nem mondvacsinált lazaság, ami a személyzeten és vendégeken is érződik.  

 

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi