5 módszer, hogy egészségesebben teljen az ebédidő

2019. augusztus 30.
Nyaralás után visszatérve az irodába hajlamosak vagyunk kevés figyelmet fordítani arra, hogyan fogyasztjuk az ebédünket. Módszereinkkel egészségesebben tölthetjük az ebédidőt, és az alakunkra is vigyázunk.

Egyszerű módszerekkel tehetjük egészségesebbé az ebédidőnket akkor is, ha csupán fél óránk van arra, hogy két megbeszélés között bekapjunk egy falatot.

1. Készítsünk magunknak ebédet
Nemcsak olcsóbb, hanem egészségesebb is, ha otthonról visszük magunkkal az irodába az ennivalót. A vacsora maradéka extra adag salátával remek megoldás, hogy biztosan elkerüljük a boltban kapható, olcsó zsírokkal és cukorral dúsított ennivalókat, melyek után ráadásul hamar újra meg is éhezünk.


2. Ne együnk az íróasztalnál
Keressünk békés, nyugodt helyet az ebédhez, lehetőleg valahol a szabadban, ha az időjárás is engedi és van a közelben egy park. Ha az íróasztalnál fogyasztjuk el az ebédünket, jó eséllyel evés közben is a munkára koncentrálunk és nem az ételre, ami hízáshoz vezethet. A bélrendszer receptorai, melyek az agyhoz közvetítik az információkat, például azt, hogy jóllaktunk-e, nem működnek megfelelően, ha több dolog között oszlik meg a figyelmünk, így hajlamosak vagyunk többet enni a szükségesnél, ha nem csak az evésre figyelünk.

3. Használjuk mozgásra az ebédszünetet

Az intervall edzés az, amely rövid idő alatt is nagyon hatásos. Iktassunk be az ebédszünetbe egy húszperces edzést, ami fél perc sprint-fél perc laza kocogás vagy gyaloglás váltakozásából áll. Ugyanezt kerékpáron vagy az uszodában is megtehetjük. A lényeg, hogy evés előtt mozogjunk, ne evés után.

4. Igyunk okosan
Van, akinél a túl sok folyadék fogyasztása evés közben refluxot vált ki, ez fájdalommal, gyomorégéssel és felfújódással jár. Ebédhez maximum két és fél deciliter vizet javasolnak a dietetikusok, evés előtt fél órával viszont még nyugodtan megihatunk fél liter vizet. Ez csökkenti az éhséget is, így biztosan nem eszünk túl sokat ebédre.

5. Kerüljük a kajakómát
Az érzés, hogy azonnal szükségünk van egy kis szunyókálásra (vagy egy tábla csokira) ebéd után azt jelzi, hogy nem a legoptimálisabb ételeket választottuk ebéd gyanánt. A szénhidrátban gazdag ételek, tészta, krumpli fogyasztása után gyakori ez a jelenség, ám így nehéz visszatérni a munkához. Sokkal jobb, ha tápanyagokban és rostban gazdag ételeket választunk, például tengeri halat, barnarizst, gabonaféléket és sok-sok zöldséget, melyet olajos magvakkal szórunk meg.

 

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash