Vége a nyárnak, itt a karrierépítés ideje

2019. szeptember 01.
Szinte egy szempillantás alatt elröppent az idei nyár, pályakezdőként vagy a diplomához közel viszont kevés fiatal használja tudatos karrierépítésre a nyakába szakadó szabadidőt, hiszen a fesztiválozás, vagy egy vízparti nyaralás sokszor csábítóbbnak tűnik. A bulik végeztével azonban érdemes megfontolni néhány tanácsot, amivel már szeptembertől tudatosan tehetünk a jobb állásért és felkészüljünk a munkaerőpiac kihívásaira!

Szerezz külföldi tapasztalatot

Ha régóta nagy vágyad egy tengerentúli utazás, akkor itt az ideje, hogy elkezd szervezni az utad, hiszen egy jól megválasztott külföldi diákmunkával jövőre nem csak a nyári munka és pénzkereseted lesz megoldva, de a kalandos és dolgos hetek után egy hosszabb utazásra is lehetőséged nyílik majd. Habár idén erről a lehetőségről már lecsúsztál, szerencsére például a Resort Leaders 2020-as work and travel programjaira már lehet jelentkezni. Tanulmányozd át a lehetőségeid, készülj az interjúdra, gyakorold az angolt, hisz jövő ilyenkor már életed egyik legnagyobb kalandjáról mesélhetsz az itthoniaknak! Egy ilyen munkatapasztalat nem csak jól mutat az önéletrajzodban, de a nyelvtudásodat is felhozza egy magabiztos szintre, így, ha még nincs felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgád, akkor itt az ideje, hogy azt is bezsebeld a világjárás után.

Alapozd meg az IT-tudásod

Programozni manapság már több, mint menő. Köztudott, hogy a legcsábítóbb ajánlatokkal az IT-szakembereket keresik meg, de lassan már minden munkakörhöz elkél, ha van némi programozói tapasztalata a jelentkezőnek, vagy legalábbis hatalmas előnyt jelenthet a többi álláskeresővel szemben. Már számos programozósuli kínál esti és hétvégi tanfolyamokat, gyorsított képzéseket, melyek iskola vagy munka mellett is végezhetők, s többnyire a tantermi órák mellett online oktatással is kiegészülnek. Ha nem mersz belevágni a féléves junior kurzusokba, melyekhez sok esetben némi előzetes tudás is kell, akkor egy egyhónapos alapozó képzés lehet a tökéletes választás, hisz ennyi idő alatt azt is el tudod dönteni, hogy van-e affinitásod a pálya iránt.

Szerezz jogsit

Ha álmodoztál már arról, hogy bepattansz péntek délután az autóba és irány a Balaton, de még a jogsid sincs meg, akkor itt az ideje ezen változtatni. Az ősz kiváló alkalmat nyújt erre, hiszen számos tényleg villámgyors tanfolyamot lehet találni, így jövő nyárra már rég a kezedben tarthatod a jogsidat. Na és arról nem is beszéltünk, hogy rengeteg jó állás feltétele a jogosítvány megléte, hisz a cégek sok esetben elvárják, hogy a munkavállalóik mobilisak legyenek.

Próbáld ki magad élesben

A papírnál sokkal többet ér a tapasztalat, így utolsó évesként vagy friss diplomásként is törekedj arra, hogy a lehető legtöbb releváns szakmai gyakorlatot szerezd meg. Nem csak nyáron, de év közben is remek lehetőségeket lehet találni, sőt a nyári szabadságolások után a feletteseidnek még a mentorálásodra is több idejük juthat.

Önkénteskedj

Hazánkban még csak most kezd elterjedni az önkéntesség, de már itthon is sokszor az önkéntes munka lehet az a bizonyos plusz, amiért az egyik jelölt győzedelmeskedik a másik, hasonló tapasztalattal és végzettséggel rendelkező jelentkezővel szemben. Az önkéntesség nem csak az elkötelezettségedről és szorgalmadról adhat tanúbizonyságot, de valószínűleg ilyen jellegű szabadidős tevékenységek esetén a soft skilljeid is fejlettebbek. Csapatmunka, alkalmazkodási és jó kommunikációs képesség, konfliktuskezelés… Hosszasan sorolhatnák, hogy mennyi mindent árul el egy pályázóról, ha társadalmilag fontos ügyekre áldozza a szabadidejét. A közkedvelt állatmenhelyi munka mellett számos múzeum, alapítvány, egyesület keres bizonyos szakmákban jártas önkénteseket, így akár a végzettségednek megfelelő munkával is szolgálhatsz egy jó ügyet.

Habár ez a nyár néhány nap múlva véget ér, nem kell pánikba esni, hiszen szeptembertől számos megfontolt lépéssel építheted tudatosan karrieredet!