Reggeli beágyazás: jó hír, hogy tanulható!

2019. szeptember 14.
Sokszor és sok helyen olvashattuk már, miért előnyös reggel bevetni az ágyat. Azok közé tartozunk, akik felkelés után már vissza se néznek? Jó hír, hogy válhat még belőlünk lelkes beágyazó!

Rendesen beágyazunk felkelés után, vagy este úgy fekszünk vissza, ahogy reggel kikeltünk az ágyból? Bármelyik csoportba is tartozzunk, sokat elárul személyiségünkről.

Miért jó bevetni az ágyat?
Amiben minden szakértő egyetért, hogy az ágy reggeli rendszeres rendbetétele nagy szerepet játszik az általános jó közérzet megőrzésében. “A rendezett hálószobai környezet javítja az alvás minőségét, a szépen bevetett ágy pedig jó érzéseket kelt az alvásidővel kapcsolatban” – magyarázta Janet Kennedy alvásszakértő pszichológus.


Bár egyértelműen pozitív hatása van a szépen rendbetett ágynak, mégis sokan vannak, akik reggelente nem fordítanak erre energiát. Akik minden nap megteszik, azok általánosságban is rendezettebb emberek, számukra a reggeli rituálé része a beágyazás is.

Hogyan váljon szokássá?
Ha szeretnénk, hogy mi is azok közé tartozzunk, akik ösztönösen beágyaznak reggelente, jó hír, hogy sosem késő elkezdeni. “Az első lépés, hogy valami pozitív, jutalmazó gondolatot társítsunk a beágyazáshoz. Például felkelés után gondoljunk úgy az ágy bevetésére, hogy este a szépen bevetett ágy lesz a jutalmunk az egész napos kemény munkáért. A beágyazás legyen a magunkkal való törődés része, így könnyebben elkezdünk ragaszkodni hozzá” – javasolta a pszichológus.
Gyakorlati jellegű lépéseket is tehetünk. Állítsunk be figyelmeztetőt a telefonunkon, vagy ragasszunk emlékeztetőt a tükörre. Összekapcsolhatjuk más tevékenységgel, amit minden reggel végzünk. Például ha az ágy szélén ülve húzzuk fel a zokninkat, mindig csak azután tegyük, ha már beágyaztunk.
“Körülbelül három hétre van szükség ahhoz, hogy egy új szokás megragadjon az életünkben. Ezután már teljesen természetes cselekvés lesz, és automatikusan megtesszük” – tette hozzá Kennedy.

Fotó: Unsplash