Az apró-cseprő feladatok amilyen kicsik, olyan nagy bosszúságot tudnak okozni. Hogyan lehet hatékonyabban felragasztani egy sebtapaszt, vagy egy laza mozdulattal befűzni a tűbe cérnát?
1. Sebtapasz ragasztás
Mindenkinek ismerős az ujjunkról folyton lepotyogó sebtapasz problémája. Ez egy egyszerű mozdulattal kiküszöbölhető. Mielőtt felragasztanánk, vágjuk be a tapasz mindkét szárát, így két nagyobb ragadós fül helyett néggyel rögzíthetjük a kötést a helyére. Még jobb, ha egymás fölé is tudjuk ragasztani a szárnyakat.
2. Pisztáciapucolás
Ahelyett, hogy a körmünket törnénk bele a pisztácia hámozásába, keressünk a zacskóban egy olyan szemet, amiről könnyen leszedhető a héja. Ezután az üres héjat használjuk a nehezebben nyíló pisztáciák felpattintására.
3. Narancshámozás
Kellemetlen érzés, amikor narancshámozás után a körmünk alatt felgyűlnek a héj maradékai. Ha van egy késünk, elkerülhetjük ezt a problémát. Vágjuk le a narancs tetejét és alját, majd ejtsünk egy bevágást az oldalán. A narancs kettéválik, és már ehetjük is a gerezdeket anélkül, hogy a körmünk bánná.
4. Sajtreszelés másképp
A legtöbb ember a hasáb alakú reszelőt úgy használja, hogy a nyitott felével lefelé helyezi a tányérra, és az oldalán felülről lefelé reszeli a sajtot. Sokkal könnyebb, ha a reszelőt az oldalára fektetjük, és balról jobbra, oda-vissza reszeljük a sajtokat, nem fel és le. Ha ragadós sajtot reszelnénk, fújjuk be némi olajjal a reszelőt, hogy ne üljön be a résekbe a sajtunk. A sajtreszelő tisztításához pedig szivacs helyett használjunk kefét, így alaposabban eltüntethetjük róla a maradékot.
5. Morzsamentes kenyérszelés
Sokféle ételhez szükséges egy szelet friss kenyér, de még ha recés élű kést használunk, gyakran akkor is egyenetlen lesz a szelet felülete, és morzsák hullanak mindenfelé. Fordítsuk fejjel lefelé a cipót, és próbáljuk meg így vágni. Mivel az alja puhább, így jó eséllyel szebben szeletelhető.
6. A törött üveg felszedése
Ha összetört egy üvegpohár, de a porszívó nincs kéznél, a söprés pedig nem volt elegendő, mert még mindig ropognak az apró szilánkok a papucsunk talpa alatt, menjünk a kamrába és vágjunk egy szelet kenyeret. Spricceljünk rá egy kevés vizet, hogy enyhén nedves legyen, majd nyomjuk a padlóra, ahol az apró szilánkokat sejtjük. Miután felszedtük az üvegmaradványokat, azonnal dobjuk ki a kenyeret, nehogy a gyerekek vagy háziállatok azt gondolják, hogy még étkezésre alkalmas.
7. A tűbefűzés művészete
Kevés frusztrálóbb dolog van annál, mint mikor percek óta sikertelenül próbálkozunk egy tű befűzésével, és sehogy sem sikerül. Próbáljuk ki, hogy a cérnát a tenyerünkre fektetjük, majd ráhelyezzük a tű fejét. Ezután egy gyors mozdulat a tűvel a cérna felé, és egy nagy hurkot áthúzhatunk a tű lyukán. Ezután már csak a cérna végére kell csomót kötnünk, és már varrhatunk is.
Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash