Mindkét nemnek pocsékul megy a figyelemmegosztás

2019. szeptember 09.
Régóta tartja magát az a nézet, hogy a nők egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy egyszerre több dolgot is tudnak végezni párhuzamosan, ellentétben a férfiakkal. Egy friss tanulmányból azonban kiderült az igazság: a férfiak és a nők egyaránt és egyformán rosszak a figyelemmegosztásban.

Közel ötven nőt és ugyanennyi férfit kértek meg egy vizsgálatban, hogy végezzenek egyszerre nyelvi feladatokat és más tevékenységeket párhuzamosan. Bizonyos vizsgálatoknál csupán két dologra kellett figyelniük egyszerre, míg más teszteknél a feladatvégzés közben kaptak új tennivalókat, illetve olyan teszteket is végeztek, mikor több feladat között kellett megosztaniuk figyelmüket a résztvevőknek. Az eredmények nem lepték meg a kutatókat.

Senkinek sem jó, ha sokfelé kell figyelni
Mind a nők, mind a férfiak ugyanolyan mértékben lassultak le tevékenységeikkel, ahogy egyre többfelé kellett figyelniük, és vált egyre pontatlanabbá munkavégzésük. “Az eredmények egy nagyobb mozaik részét adják: nem erősítik meg vagy cáfolják teljesen a sztereotípiákat, amit a figyelemmegosztásról gondolunk, ám nincsenek olyan jelentős különbségek a két nem között, mint amit a társadalmi előítéletek sugallnak” – mondta Marco Andre Hirnstein, a norvég Bergeni Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.


A különbség nem a nemek között van
Ez a tanulmány is megmutatja, hogy a figyelemmegosztással, vagy más képességbeli vagy észbeli előnyökről vagy hátrányokról alkotott társadalmi előítéletek és beidegződések mennyire túlértékeltek. “Sokkal inkább a személyek között kell keresnünk a különbséget, mint a nemek között. Az, hogy férfi vagy nő az illető, nem befolyásolja jelentősen a képessegeit, ellentétben a személyiségével és az érdeklődési körével” – vonta le a végkövetkeztetését a kutató.

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash