Legyen tökösebb az október!

2019. október 13.
A sütőtök nemcsak az asztalunkra kerülhet, de dekorációként és még illatgyertya formájában is őszi hangulatot csempészhet otthonunkba.

A sütőtök annyira sokoldalú és sokféle lehetőséget rejt, hogy még azok is megtalálhatják benne a szépséget és élvezetet, akik amúgy nem túlságosan szeretik az ízét. Mutatunk néhány ötletet, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az idei sütőtök-szezonból!

Faragjunk töklámpást!
Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha töklámpást faragunk az óriási tökökből. Sokan a Halloweenhez kötik ezt a szokást, pedig Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első feljegyzett történet egészen Salamon Árpád-házi királyunk idejéig nyúlik vissza. Salamon trónviszályba keveredett unokatestvérével, Gézával, majd annak halála után Szent Lászlóval. Salamon elismerte ugyan Lászlót királyként, cserébe megtarthatta címét és udvartartását, ám még ezután is terveket szőtt a trón visszaszerzésére, így a visegrádi vár tornyába záratták. László pedig parancsba adta az őröknek, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges lámpások nem csak a foglyot segítettek őrizni, hanem a dunai hajósoknak is világítottak. Innen ered a mondás, hogy “fénylik, mint Salamon töke”.


Tökfesztivál Balatonalmádiban
Az igazi tökrajongóknak kötelező legalább egy tökfesztivált meglátogatni, aki pedig szkeptikus, annak azért kell ellátogatnia 2019. október 27-én a balatonalmádi tökfesztiválra, hogy meglássa, a sütőtök nem csak egy unalmas zöldség. A tökös ételek kóstolója mellett lámpásfaragás, kézműves játszóház, tökkel kapcsolatos mesék és kirakodó vásár is várja a családokat.

A sütőtök meghódítja a tűzhelyet
A nagy múltú Le Creuset öntöttvas edényeket gyártó vállalat idén sütőtök alakú edényeket tervezett az őszi szezonra. Az edényekben persze nem csak sütőtökös ételeket készíthetünk, de az biztos, hogy a különböző méretű vasedények főzéshez és tálaláshoz is egyaránt tökéletesek.


Tök Magda kalandjait imádni fogják a legkisebbek
Gáti István verses mesekönyve, a Móra Kiadónál megjelent Tök Magda kalandjai sok humorral, öniróniával és szeretettel ábrázol minket, embereket: a szerelemet, a kisbaba születését, házépítést, sportot. A történet hősei pedig mind különleges személyiségek: Tök Magda, a könyvtáros, Rostosné Lopótök Irén, a színésznőből lett dadus, vagy Dinnye Dániel, a Rekettye-díjas építész.


Nincs ősz sütőtökös pite nélkül
A sütőtök krémleves mellett a másik nagy klasszikus a sütőtökös pite. A pite tésztájához gyúrjunk össze 200 gramm lisztet, 50 gramm mandulalisztet, 50 gramm cukrot, 150 gramm vajat, 2 tojássárgáját, egy rúd vanília kikapart magjait és két evőkanál hideg vizet. Ha kész, nyújtsuk ki és terítsük kivajazott piteformába, és vakon süssük 10 percig 200 fokra előmelegített sütőben. Ezalatt készítsük el a tölteléket: keverjünk össze 550 gramm megsütött, összepépesített sütőtököt, 60 ml mézet, 50 gramm barna nádcukrot, 80 ml kókusztejet, 15 gramm kukoricakeményítőt, ízlés szerinti mennyiségben gyömbérport, őrölt fahéjat, szerecsendiót, szefűszeget, kardamomot, tonkababot és egy csipet sót. Ha egynemű a massza, öntsük az elősütött pitetésztára, és 160 fokon süssük 45-50 percig aranyszínűre. Érdemes egy nappal a tervezett fogyasztás előtt elkészíteni, mivel legalább 4-6 órát célszerű állni hagyni a hűtőszekrényben.

Sütőtök gyertya
Ha annyira szeretjük a sütőtököt, hogy a nap huszonnégy órájában érezni szeretnénk az illatát, akár sütőtök illatú gyertyát is vásárolhatunk. Ilyen például a WoodWick vajas sütőtök illatú gyertya. Bár az illatgyertyákkal nem árt óvatosnak lenni azért, mint tudjuk.


Fotó: Unsplash, La Coruset, Móra Kiadó, Woodwick