Mi kell a tökéletes olvasósarokhoz?

2019. október 13.
A hűvös, őszi napokon az egyik legjobb elfogaltság bekuckózni otthon és elővenni egy jó könyvet. A tökéletes és hangulatos olvasósarok kialakítása nem nagy ördöngösség, a szakértők szerint csupán négy dologra van szükségünk hozzá.

Akár meglévő otthonunkban alakítunk ki olvasósarkot, akár új otthonunkban szeretnénk berendezni egy kuckót, ahol kényelmesen álmodozhatunk egy jó könyv felett, az alábbi négy szempontot mindenképp hasznos figyelembe venni, hogy minél kellemesebb perceket tölthessünk el a kedvenc olvasmányaink társaságában.

Természetes fény
Mi a legfontosabb egy könyv olvasásakor? Természetesen az, hogy rendesen lássuk a betűket. Ahogy az íróasztal elhelyezésénél, úgy az olvasósarok kialakításánál is kulcsfontosságú, hogy megfelelő mennyiségű természetes fény érje a szobának azt a részét. A legjobb, ha egy nagy, déli tájolású ablak mellé tudjuk berendezni a kuckónkat. “Az ablak nem csak a fény miatt hasznos. A kinti látvány tökéletes pihenést ad a szemnek, ha felemeljük a fejünket az olvasmányunkból” – mondta Allison Chiaramonte lakberendező.


Kellemes meleg
Az olvasó emberek legnagyobb félelme – a túl kicsi betűméret, nyomdahibák és a könyvtári határidők mellett – a kényelem hiánya. Ezért szereti mindenki a kuckós olvasósarkokat. A puha plédek remek szolgálatot tehetnek, ám a lakberendező szerint az a legjobb, ha a fűtőtest közelébe tudjuk telepíteni az olvasósarkunkat.

Elegendő tároló
Nincs szebb látvány egy könyvszerető ember számára, mint mikor egymás mellett látja a köteteket, melyket befejezett. Talán csak azok a könyvek versenyezhetnek ezzel, amik még olvasásra várnak. Ezért fontos, hogy az olvasósarok amellett, hogy lehetőséget ad a kényelmes bekuckózásra, elég tágas legyen ahhoz, hogy legyen hol tárolni a kedvenc könyveket, ráadásul kéztávolságban. Ebben a jól elrendezett polcok lehetnek a segítségünkre az olvasósarok megtervezésekor. Ne spóroljunk a tárolóhellyel, de legyünk kreatívak a helyiség adottságainak kihasználásakor.

Az elvonulás lehetősége
Próbáljuk meg annyira elszeparálni az olvasósarkot a szoba többi részétől, amennyire csak lehet. Bármelyik helyiségünk egyik napos sarkából válhat remek olvasósarok, ha sikerül jól elkülönítenünk, így biztosítva, hogy ne zavarjon meg a család többi tagja, mikor épp a regény legizgalmasabb részéhez érünk. Akár egy könyvespolc is jó szolgálatot tehet a tér különböző funkciójú részeinek leválasztásakor.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash