Uniszex és hormonmentes fogamzásgátló? Nem is olyan távoli álom!

2019. október 17.
A férfi fogamzásgátló-tabletta feltalálásáról időről időre felröppennek hírek, ám általában kiderül, hogy nem lesz működőképes a módszer a mellékhatások vagy a folyamat miatt. Ám két kutatónő most a megoldás kapujában áll. Ráadásul hormonmentes, mindkét nemnél alkalmazható fogamzásgátló módszerre bukkantak.

A ma kapható hormonális fogamzásgátlók hatékonysága igen jónak mondható, közel 99 százalékos hatékonysággal működnek. Ám a nők órákon át tudnának mesélni a nemkívánatos mellékhatásokról: hangulatingadozások, hízás, fejfájás, vagy ami sokkal veszélyesebb, vérrögképződés, trombózis, nem is beszélve a terhesség megelőzésénének egyedül viselt lelki terhéről. Sokan örülnének, ha lenne ennél jobb módszer is.


Nem fogamzásgátlónak indult

Polina Lishko és Nadja Mannowetz nem egy forradalmian új fogamzásgátló módszer kifejlesztésének céljával vágott bele a spermiumok működésének tanulmányozásába 2012-ben. Ám pont ez történt, mikor felfedezték, hogy egy közönséges növényi hatóanyag, a lupeol képes meggátolni a spermiumok ostorán található fehérje működését, mely megtermékenyíti a petesejtet. Felismerve, hogy valami fontos dologra bukkantak, a Berkeley Egyetem sejtbiológusai a zöldségek és gyümölcsök bőrén található vegyület alaposabb megismerésébe kezdtek, és elkezdtek dolgozni a világ első hormonmentes, uniszex fogamzásgátló módszerén. “A hormonmentes fogamzásgátló álma elérhető közelségbe került, eddig csak a megfelelő technológia hiányzott” – mondta Polina Lishko. “Bár ez nem a rák ellenszere, ám emberek millióinak javíthat az életminőségén” – tette hozzá.

Mindkét nemnél hatásos lesz

2025-re olyan terméket szeretnének kidolgozni, melyet a nők a szexuális együttlét előtt a hüvelyükben alkalmazva tudnának használni. Már ez is túl szép, hogy igaz legyen, ám lehet tovább fokozni. Férfi változatot is kifejlesztenek a fogamzásgátló módszerből. Tabletta vagy krém formátumban gondolkoznak a tudósok, mely 15-20 év múlva válhat valóra.

Miért kell több idő a férfi fogamzásgátló kidolgozásának?

A férfi fogamzásgátló létrehozása bonyolultabb. “Egyszerű dolog megakadályozni a petesejt érését egyszer egy hónapban. Teljesen más és bonyolultabb hímivarsejtek milliárdjainál elérni, hogy ne termékenyíthessék meg a petesejtet” – magyarázták a kutatók. Pedig az igény megvan erre is. Egy friss tanulmány szerint a férfiak 82 százaléka alkalmazna maga is fogamzásgátló tablettát, hogy megelőzzék a nemkívánatos terhességet. Ám a férfiak lehetőségei jelenleg elég korlátozottak, és nagyon lassú a kutatás a területen. “Már az is jelentős előrelépés, hogy a férfiak saját feladatuknak tekintik a fogamzásgátlást. Pár évtizeddel ezelőtt egyöntetű vélemény volt, hogy ez a nők dolga” – mondta Nadja Mannowetz.

Forradalmi fogamzásgátló születik

A két kutató kutatónak tartja magát, nem feltalálónak, ám jó eséllyel úgy vonulnak be a történelembe, mint a férfi fogamzásgátló tabletta szülőanyjai. “Hatalmas áttörés” – mondta Mannowetz. “Ezek az eredmények túl értékesek ahhoz, hogy csupán a tudományos közösség ismerje őket és megmaradjanak egyszerű adatként. Jó eséllyel megváltoztathatjuk a világot” – tették hozzá a kutatónők.

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Unsplash