Az orvosok is elismerték: a menstruációs görcsök annyira fájdalmasak lehetnek, mint egy szívinfarktus

2018. március 13.
A menstruációs görcsöket több nő is annyira fájdalmasnak ítélte, mint egy szívinfarktust, és úgy tűnik, végre az egészségügy is elkezdheti helyén kezelni a menstruáló nők panaszait.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Még mindig sokan gondolják, hogy a menstruációs görcsöket minden nőnek kötelessége elviselni, tegyük hozzá, ezek az emberek többnyire azt is gondolják, hogy nem oa menstruációs görcsök azért nem olyan elviselhetetlenek. Sokak szerint a nők egyszerűen „túldramatizálják” a menstruációs görcsöket – ez a kritika persze elsősorban férfiaktól és olyan szerencsés nőktől érkezik, akik valóban nem szenvednek úgy a menstruációval.

Az elmúlt években sokat cikkeztek a menstruáció körüli tabuk lebontásáról, aminek egyik legfontosabb következménye, (lenne) hogy a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők megkapják a megfelelő kezelést. És azt, hogy az orvosok komolyan vegyék őket. Valószínűleg még mindig nem számít mérföldkőnek, de fontos iránymutató lehet, hogy a University College London professzora, John Guillebaud  azt nyilatkozta a Quartznak, a menstruációs fájdalmak akár egy szívinfarktus fájdalomfokát is elérhetik. A gyakran hányást, hasmenést, szédülést vagy akár ájulást okozó fájdalmas menstruációs görcsök komolyan ronthatják a nők életminőségét, ezért merült fel sok országban (és került is bevezetésre több helyen) a menstruációs szabadság, illetve ezért van az, hogy Amerikában például már külön klinikák foglalkoznak a menstruációs fájdalmak sokrétű kezelésével.