Hogyan gépeljünk villámgyorsan és pontosan?

2019. november 04.
Ha belegondolunk, naponta mennyi időt töltünk gépeléssel, roppant hasznosnak tűnik, ha megtanulunk a lehető leggyorsabban és pontosabban cikázni a billentyűzeten.

Egy átlagos ember percenként átlagosan 40 szót képes begépelni, ám ez gyakorlással megduplázható. Még több gyakorlással pedig akár a száz szavas álomhatár is elérhető. Milyen módszerekkel fejleszthetjük a gépelési képességünket?

Helyes testhelyzet és kéztartás
A gépeléshez optimális testhelyzethez a hátunknak párhuzamosnak kell lennie a szék támlájával. Hajlított könyökkel, mindkét talpunkkal a padlón üljünk. Így elkerülhetjük, hogy a csunklónk feszüljön, és laza csuklóval a gépelés is könnyebb. Az ujjainkat úgy helyezzük el a billentyűzeten, hogy a bal mutatóujj az F-en, a jobb pedig a J-n legyen. A többi ujjunkat természetesen és lazán érintsük a középső sor gombjaira, a hüvelykujjunk pedig ejtsük a szóközre. A többi betű és gomb eléréséhez használjuk mindig azt az ujjunkat, amivel legkönnyebben érhetjük el őket.


Az izommemória a titka
A leggyorsabban úgy javíthatjuk a gépelési képességünket, ha megnyitunk egy üres dokumentumot, és anélkül gyakoroljuk az írást, hogy a billentyűzetre és a kezünkre néznénk közben. Ha nehezen tudjuk elvonni a tekintetünket a gépelésről, másoljunk nyomtatott papírról, így a másolandó feladatot nézzük majd az ujjmozgásunk helyett. Minél többet gyakorlunk, a kézfej izmai annál jobban megjegyzik a különböző billentyűk egymástól való távolságát és helyét, így gyorsan automatikussá válik a gépelés.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni
Ha már kényelmesen és otthonosan mozognak az ujjaink a gombokon, javíthatjuk a sebességet. Ehhez különböző programokat is segítségül hívhatunk. A Typeracer, Typing.com vagy a TypingTest például segít lemérni, hol tartunk éppen a gyakorlásunkkal, és feladatokat is kaphatunk. Rengeteg olyan oldal van az interneten, ami a gépelésünk fejlesztését segíti. Ám egyvalamit nem spórolhatunk meg, ha gyorsan és vakon szeretnénk írni: a gyakorlást.

Forrás: Business Insider
Fotó: Unsplash