A nők az edzőteremben is hátrányban vannak

2019. március 08.
Biztosan más is érezte már, mikor betette a lábát egy súlyzókkal teli terembe, hogy vágni lehet a tesztoszteront, mindenki őt nézi és csak a hibákat keresi abban, ahogy a gyakorlatokat végzi. Ez nem csak önbizalomhiány miatti képzelődés.

Több tanulmány összegzésével jutottak arra a tudósok, hogy a férfiak és nők közötti szakadék a testmozgás terén nemcsak létezik, de veszélyezteti is a nők egészségi állapotát. Világszinten elmondható ugyanis, hogy kevesebb nő edz rendszeresen, mint férfi. “A felnőtt férfiak 57 százaléka sportol, míg a nőknek csak kevesebb, mint fele” – elemezte az adatokat az amerikai Central of Disease Control. Pedig jól tudja már mindenki, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgás milyen fontos a testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében. Tehát ahogy az ugyanazon munkáért kapott alacsonyabb bér, az edzőtermi különbségek is veszélyeztetik a nőket.

Mi okozza a megkülönböztetést?
A válasz összetett, de a fő probléma abban keresendő, hogy a legtöbb edzőtermet férfiakra alakítják ki, így a nők inkább az oldalvonal mellett maradnak. “Hunyjuk le a szemünket, és képzeljünk magunk elé egy edzőtermet. A kép, amit magunk előtt látunk, erőteljesen férficentrikus lesz” – világít rá Dr. Stephanie Coen, az angliai Notthingam Egyetem professzorhelyettese. “Halomban súlyok, amiket erős férfiak izzadtan emelgetnek a tükör előtt, a háttérben a kardiogépeken néhány nő a futópadon kocog esetleg.” Ráadásul a beszélgetés is gyakran olyan témákat érint, mely a nők számára kényelmetlen lehet.

De a súly-stigma is sokkal jobban érinti a nőket, mint férfiakat, tehát aki némi túlsúllyal küzd, azért nem megy edzőterembe, mert fél, hogy kövérnek tartják. Ördögi kör.
Ahogy a legtöbb nyilvános helyen, az edzőtermekben sem ritka a zaklatás. De nem csak itt, hegymászás vagy futóedzés közben is sokkal jobban ki vannak téve a nők a szexuális inzultusnak.
Coen és kollégái a vizsgálatuk során azt tapasztalták, hogy nagyon nehéz a nőknek átlépni ezeket a kimondatlan, de nagyon erős nemi határvonalakat. “Lesújtó volt hallgatni, hány nő beszél arról, hogy igyekeznek minél gyorsabban és minél kevésbé feltűnően letudni az edzésüket és a lehető leghamarabb elhagyni az edzőtermet” – mondja Dr. Coen.

Hogyan lehet jobb az élmény?
Természetesen em minden edzőterem ilyen, és egyre több a kifejezetten nőknek kialakított hely is. De még az ilyen fitnesstermeknek is gyakran van olyan üzenete, hogy a súlyemelgetés nem nőknek való. De a CrossFitnek hála egyre több nő igyekszik kihasználni a súlyzós edzésnek csonterősítésre gyakorolt kedvező hatását.
A kutatásban résztvevőket is megkérdezték, mitől éreznék magukat jobban egy edzőteremben. Sokan már az edzőtermek elrendezésén is változtatnának. “Az olyan sztereotípiákon kellene túllépni például, minthogy a súlyzós terem olyan, mint egy barlang, és a súlyok általában egy sötétebb sarokban vannak. Ezek a nőknek nem túl hívogatók” – derüt ki dr. Coen felméréséből. Az átláthatóbb terek talán fényesebb kilátásokat tartogatnának a nőknek az edzőteremben is.

Fotó: Unsplash