Helytelen nyelés állhat számos egészségügyi probléma hátterében

2019. december 07.
A nyelvlökéses nyelés több gyermeket érint, mint gondolnánk. A rendellenesség a beszédre, a fogsorra és a testtartásra is negatív hatással van. Épp ezért egy szakember csak a probléma egyik részét tudja orvosolni. A tartós megoldáshoz össze kell fognia a fogorvosnak, a mozgásterapeutának és a logopédusnak.

 

„Maga a téma nem új, csak nem foglalkoztak vele ilyen összetetten. Abban szeretnék szerepet vállalni, hogy összehozzak egy szakember csapatot, amelynek tagjai együtt segítenek a páciensen” – kezdi Dr. Balla László fogorvos. „Eddig mindenki csak a saját szakterületével foglalkozott, és nincs igazi kapcsolat közöttük. A fogszabályzó orvos csak a fogakra fókuszált, a logopédus pedig csak a szép beszédre. Gyermekekről beszélünk, akik aktív növekedésben vannak. Annak megfelelően fejlődik az egész arc, hogy milyen izomegyensúlyok vannak a szájban a nyelv által vagy a testtartás által. A nyelvlökéses nyelés csecsemőkori reflex, ami általában magától is visszafejlődik legkésőbb a fogváltás időszakáig. Azonban egyes befolyásoló tényezők miatt megmaradhat a nyelvlökéses nyelés, ami iskolás korban már kezelésre szorul.”

Minden mindennel összefügg!

Komoly egészségügyi gondokat lehet megelőzni, ha a megfelelő terápiát alkalmazzuk.

Nyelvlökéses nyelés esetén rossz helyen van a nyelv, ráadásul többnyire szájlégzéssel társul. Ilyenkor bizonyos izmok megfeszülnek, bizonyos izmok pedig jobban elernyednek, mint az átlag. Az egész arc növekedési iránya is megváltozik: más lesz a szájpadlás boltozatának az íve, más az állkapocs helyzete, az arc formája, a szimmetriája. Mindezzel együtt jár a beszéd mássága is, hiszen a páciens nem tudja megfelelően képezni a hangokat. Itt nemcsak arról van szó, hogy a gyermek kicsit selypít. Komoly egészségügyi gondokat lehet megelőzni, ha a megfelelő terápiát alkalmazzuk. Ezért is lenne jó, ha a logopédus, a fogszabályzó orvos és a mozgásterapeuta összedolgozna.

Rossz nyelés, rossz testtartás

szükség lenne egy olyan szakemberre, aki a különböző módszereket összefogja

A logopédus irányítja a nyelvizomtornákat, megtanítja a gyermeknek a helyes nyelést, a helyes hangképzést, és a helyes állkapocs-növekedési irányt segítő tornát alkalmaz. Fogszabályzó orvoshoz pedig azért kell fordulni, mert ő tud olyan fogszabályzó készüléket adni, ami kiegészíti a logopédiai terápiát. 7-8 éves korban face former vagy myofunkcionális trainer használata javasolt, melyek segítenek a nyelv pozícionálásában, a fogívek fejlődésében, az orrlégzés kialakításában, a szájizmok erősítésében, valamint a fogak sorba rendezésében. 10-12 éves kortól inkább rögzített fogszabályozós terápiát alkalmazunk. Léteznek már új generációs rögzített fogszabályzók, amivel szerencsére sok esetben elkerülhetők az ilyenkor szokásos foghúzásos technikák. Ilyen például az általam is favorizált Damon-rendszer, ahol személyreszabott készüléket kap a páciens. Emellett érdemes lenne mozgásterapeutát és masszőrt is alkalmazni, mivel a nyelvlökéses nyelés gyakran együtt jár a helytelen testtartással. A rossz testtartás következménye lehet a későbbi fejfájás vagy a koncentrációzavar is. Mindemellett szükség lenne egy olyan szakemberre, aki a különböző módszereket összefogja, koordinálja, valamint átadja a megfelelő információkat a szülőknek.

Mit mond a logopédus?

Nyelvlökéses nyelésnél a nyelv nem a felső fogsor mögött támaszkodik, hanem a fölső fogsoron, a két fogsor között, vagy az alsó fogsor mögött – magyarázza Scheer Lívia logopédus. – Ehhez társulhat ajakszorítás, valamint helytelen testtartás. A rossz izomműködés következménye lehet a befelé dőlő boka is. Ugyanakkor a mai napig kérdéses, mi volt előbb: a helytelen testtartás vagy a nyelvlökéses nyelés? A nyelvlökéses nyelés renyhe artikulációt okoz, feltűnő a sziszegő és/vagy a susogó hangoknak a fogközti ejtése. Az esetek egy részében megszűnik a nyelvlökéses nyelés a fogváltás idején, de vannak olyan tényezők, amelyek miatt nem alakul megfelelően az izomfunkció működése. Ez lehet allergia, vagy gyakori, elhúzódó felsőlégúti megbetegedés, de ide sorolható a cumizás és az ujjszopás is. A gyerekek ilyenkor a szájukon keresztül lélegeznek. Ha a kiváltó okokat nem szüntetjük meg, akkor rögzül a nyelvlökéses nyelés.

A terápia kezdete

aktív szülői háttérrel alkalmazható hatékonyan a kezelés

A problémára már iskolakezdéskor fény derül, de a terápiában szereplő gyakorlatok – például a helyes nyelés automatizálása – tudatosságot és kitartást igényelnek, ezért a 10-12 év körüli korosztálynál, aktív szülői háttérrel alkalmazható hatékonyan a kezelés. A kisiskolásnak még nagyon megterhelő odafigyelni arra, hogyan nyel evés és ivás közben, ezért érdemes pár évet várni a logopédiai terápia megkezdésével. 8-9 éves korban abban az esetben kezdik meg a terápiát, ha a fogszabályzás indokolt, de ekkor még kérdéses, hogy megfelelően beépül-e a helyes nyelési módszer az életükbe.

A nyelvlökéses nyelés a rendezett fogsor ellen dolgozik

A terápia hosszát is befolyásolja a gyermek életkora és a tudatossága, de általában 10-15 alkalom alatt el lehet sajátítani a technikákat, amikkel megerősíthetők az izmok, megtanulja a gyermek a helyes nyelés helyét – világosít fel logopédus szakértőnk. – Ezt követően a kiskamasz otthon gyakorol. Ekkor a logopédus már csak bizonyos időközönként találkozik a pácienssel, hiszen a cél az, hogy minél inkább beépüljön a megfelelő technika a mindennapi életbe. Ideális esetben a nyelvlökéses nyelés terápia megelőzi a fogszabályzást, vagy vele együtt zajlik. Ez azért lényeges, mert a fogszabályzó megpróbálja rendezni a fogazatot és a fogívet, de a nyelvlökéses nyelés a rendezett fogsor ellen dolgozik, hiszen kifelé nyomja a fogakat. Ha egyszerre történik a fogszabályozás és a logopédiai terápia, akkor gyorsabb a fogszabályozás menete és a végeredmény is tartósabb lesz.

Fotó: Getty Images