Fogfehérítés fogszabályozás után

2019. január 21.
Amikor hosszú idő után végre lekerül a rögzített fogszabályzó a fogainkról, mindenki szeretné, hogy a fogai ne csak katonás sorban álljanak, de visszanyerjék eredeti, ragyogó fehér színüket. A fogfehérítés lehetőségeiről beszélgettünk dr. Balla László fogszabályzó szakorvossal.

Mit szólnak a páciensek, amikor a rögzített fogszabályzó levétele után először meglátják a tükörben a tökéletes fogsorukat?

Nagyon örülnek. De a legtöbbjük szeretne még tökéletesíteni az eredményen. A gyakran kicsit elszíneződött fogak helyett ragyogó, fehér fogsorra vágynak, ami ma már gyorsan megvalósítható. Tényleg megéri világosítani a fogakon, mert nagyon látványos lesz az eredmény.

A fogfehérítés különböző lehetőségei közül a páciensek mi alapján választják ki a nekik legmegfelelőbb kezelést?

Általában elmondom nekik az összes lehetőséget, és ajánlok egyet, amit én is jó szívvel megcsinálok itt a rendelőben.

Milyen típusú fogfehérítési eljárások léteznek?

Ha valaki egy esemény előtt gyors megoldást szeretne, és nincs ideje és pénze a hosszantartó eredményt garantáló kezeléshez, általában az úgynevezett kozmetikai fogfehérítést választják. Én nem kedvelem igazán ezt a módszert, kipróbáltam, de egyáltalán nem voltam elégedett az eredménnyel. Ebben az esetben a hatóanyag minősége miatt egy-két napnál tovább nem marad meg a fehér szín. Tény, hogy nem jár kellemetlenséggel és viszonylag olcsó beavatkozás, de ennél sokkal hatékonyabb eljárás, amikor éjszakára fogfehérítő zselét tartalmazó sínt teszünk a fogakra. Öt éjszaka ezzel alszik a páciens, és a fogak napról napra fehérebbé válnak.  Ezeknél az eljárásoknál sokkal hatékonyabb a fogászati rendelőben elvégzett fogfehérítés. A kezelés másfél óra, és messze a leghatékonyabb módszer.

Mennyire fájdalmas ez a beavatkozás?

Inkább azt mondanám, hogy kellemetlen. Az esetek többségében 3-4 napig nem érez semmit az ember, az utolsó két nap viszont érzékenyebbé válnak a fogak a hidegre és a melegre. De ez is gyorsan elmúlik.

 

Ön szerint melyik az optimálisabb megoldás?

Az éjszakai fogszabályzót viselő páciensek számára is a rendelői fogfehérítés az optimális választás. Másfél óra alatt megtörténik a beavatkozás, amelynek során az utolsó 15 percben érzékenyebbé válhatnak a fogak, és ez az állapot még néhány napig fennállhat. Ezzel a kezeléssel ugyanazt az eredményt és tartósságot érjük el, mint az éjszakai fogfehérítésnél, csak sokkal gyorsabban. A beavatkozás nem sokkal költségesebb, viszont mi a rendelőben olyan gépet használunk, ami több mint nyolc éve az amerikai fogorvosok legkedveltebb eszköze.  Díjnyertes gép, amelyekhez speciális anyagokat használunk.

Mennyi ideig tart az eredmény?

Ha a páciens minden szabályt betart, fél–egy évig. Az első hetekben a fogak könnyen elszíneződhetnek, ezért ebben az időszakban kerülni kell a dohányzást és a színezéket tartalmazó vagy savas ételeket, italokat. Utána már szabad ezeket is fogyasztani, de evés, ivás után mindig fogat kell mosni.

Ha valakinek tömése vagy pótlása van, akkor is működik a fogfehérítés?

Igen, viszont a tömések és koronák színe nem változik. Éppen ezért amikor levesszük a rögzített fogszabályzót, először megcsináljuk a fogfehérítést, várunk néhány hetet, hogy véglegesen beálljon a fogak színe, és ha kell pótlás vagy tömés, azoknak a színét ehhez igazítjuk.

Milyen árnyalatú fehér szín a divat a fogak esetében?

Annyi fehérített fogat lát az ember manapság, hogy ezt fogadjuk el természetes fogszínnek. A páciensek világosabb színt szeretnének, mint a természetes árnyalat. A túlfehérítéssel azonban óvatosan kell bánni. Itt is, mint mindenhol meg kell találni az arany középutat. Ha nem tartjuk be a fogfehérítések között ajánlott időt, túl sokszor fehérítjük fogainkat, a fog kékes- fehérré változhat

Felmerül a kérdés, hogy mennyire egészséges a fogfehérítés?

A hatóanyag mikronnyi rétegben hatol be a fogzománcba, és a jelenlegi álláspont szerint ez nem károsítja. Ha helyesen alkalmazzuk a fehérítő hatóanyag-koncentrátumot, akkor évente egyszer vagy kétszer nyugodtan lehet fehéríttetni.

Hol: www.doctordent.hu