Milyen az élet a fogszabályzóval?

2018. október 16.
Megszokható. Sőt, ahogy telik az idő, egyre kevésbé vesszük észre a rögzített fogszabályzó jelenlétét a szánkban. Egy azonban biztos: a mindennapi szájápolásra ilyenkor sokkal tudatosabban kell odafigyelnünk. Dr. Balla László fogszabályzó szakorvossal a szájhigiénia fontosságáról beszéltünk a fogszabályzás ideje alatt.

Nem éppen gusztusos látvány, ha az ételmaradék benn ragad a fogszabályzó részecskéibe. Gondolom, ennél az esztétikai problémánál sokkal súlyosabb következményei lehetnek annak, ha nem vesszük komolyan a mindennapi szájápolást.

Igen. Ha valakinek rögzített fogszabályzója van, kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása és a lepedék eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellentétben elősegíti a lepedék kialakulását, felhalmozódását. Ha nem tartjuk be a játékszabályokat a fogmosás terén, ez a fogak sokszor végleges elszíneződéséhez, szuvasodásához, illetve ínygyulladáshoz vezethet. Az is előfordulhat, hogy a fogszabályzó kezelést fel kell függeszteni, vagy idő előtt be kell fejezni.

Mik ezek a fogmosási játékszabályok?

A legfontosabb, hogy ne blicceljük el a rendszeres és alapos fogmosást. Minden étkezés után meg kell mosni a fogunkat. Az eddig megszokott fogmosási technikán is változtatnunk kell, hiszen mostantól a fogak közepén  bracket helyezkedik el. Nemcsak a fogakat kell alaposan tisztítanunk, de a bracketek körül is el kell távolítanunk a szennyeződést. A fogkefe sörtéjét minden esetben úgy kell dönteni, hogy mindenhol súrolják a lepedéketA fogkefe sörtéje jóval gyorsabban kopik a rögzített fogszabályzó miatt, ezért  2 havonta le kell cserélnünk a fogkefénket.

Milyen az ideális, fogszabályzós fogkefe?

A felnőtt fogszabályozó esetében érdemes V-alakra nyírt sörtéjű kefét használni, amik a drótok alá is könnyen elérnek. A jó fogkefe közepes erősségű sörtével és kicsi fejjel rendelkezik. Ne felejtsük el, hogy egyetlen sörte sem megy be a fogközökbe, ezért, ha szeretnénk vigyázni a fogaink épségére, fogköztisztító fogkefét is használnunk kell. A fogak közötti résekben alakul ki legkönnyebben a fogszuvasodás, a fogágybetegség. Ezek a kis, spirálszerű puha kefék különböző méretben készülnek, érdemes megvenni azt a kiszerelést, amiben az összes méretből van egy-egy kefe és kipróbálni, melyik fogközbe melyik méret passzol.

Létezik olyan módszer, amivel leellenőrizhetjük, hogy sikerült-e jól elvégeznünk a fogmosás műveletét és eltávolítottuk az összes lepedéket a fogainkról?

A patikákban, drogériákban lehet kapni úgynevezett plakkfestő tablettát. Fogmosás után rágjunk el egyet. A tabletta azokat a helyeket sötétebbre festi, ahol még lepedék található. Ilyenkor addig kell folytatni a fogmosást, amíg a folt el nem tűnik. Egyébként a dentál higiénikus kollegák mindenkinek megtanítják a helyes fogmosás alapjait.

Sokan érzik úgy, hogy a rögzített fogszabályzó viselésekor kellemetlen a leheletük. Mit lehet ez ellen tenni?

A szájhigiénia nemcsak fogaink, hanem a száj többi részének tisztántartását is jelenti. A kellemes illatú, gyulladáscsökkentőt tartalmazó szájvizek, szájöblögetők fertőtlenítő hatásukkal elpusztítják a szájban található baktériumokat és vírusokat. De ne feledjük, a szájvíz nem helyettesíti a fogmosást! A nyelvkaparó is egy hasznos eszköz, mert a nyelven leülepedett lepedék számos szájüregi problémáért felelős. Éjszaka a szervezetünkből a méreg anyagok a nyelven keresztül távoznak el, ha reggel lekaparjuk a nyelvünket ezzel az eszközzel, nemcsak a káros lepedéktől, de a kellemetlen szájszagtól is megszabadulunk.

Milyen ételeket kerüljünk, amikor fogszabályzónk van?

A ragadós, roppanós, csípős ételeket, melyek könnyen feltapadhatnak a fogszabályozóra illetve irritálhatják a nyálkahártyát. Ilyenek a dió és mogyorófélék, pattogatott kukorica, pizza, ropogós kenyér vagy pirítós, csemegekukorica, tejkaramella, gumicukor, chips, rágógumi. A kemény ételek is veszélyesek lehetnek, mert könnyen leszedhetik a fogszabályzót. De ha megtanuljuk a helyes szájápolás szabályait, apró szemcsés ételeket nyugodtan fogyaszthatunk, hiszen utána tisztán tudjuk tartani a fogunkat.

 www.doctordent.hu

Fotó: Profimédia – Red Dot