Mit viseljünk az első randin? Segít a tudomány!

2019. december 08.
Nem mindig könnyű eldönteni, mit viseljünk az első randin. Ha azok közé tartozunk, akik tanácstalanul állnak a szekrény előtt, és úgy érzik, nincs egy ruhájuk sem, amit felvehetnének, ez a cikk nekik szól. A tudósok ugyanis pontosan meghatározták, miben a legjobb, leghatásosabb megjelenni az első romantikus randevún.

A tudomány már mindenben segít: megmondja, vajon szeret-e a kutyánk, vagy hogy a galambok képesek-e megkülönböztetni Monet és Picasso festményeit. Miért pont abban a sokkal fontosabb kérdésben ne tudna segíteni, hogy mit vegyünk fel az első randevúra?!

A hír igaz: a férfiak tényleg bolondulnak a pirosért
Régi sztereotípia, hogy a férfiak erősen vonzódnak a piros színhez. Egy 2008-as tanulmányban már bebizonyították, hogy a férfiak sokkal vonzóbbank találják azokat a nőket, akik piros ruhát viselnek, mint a más színbe öltözötteket. Ez egy mélyen gyökerező, evolúciós maradvány lehet, mivel az állatvilágban is megfigyelhető, hogy a hím egyedek ellenállhatatlanul vonzódnak azokhoz a nőstényekhez, akik pirosabbak, tehát épp termékenyebb periódusban vannak. “A kutatásunk eredményei bebizonyították, amit sok nő ösztönösen gyanított már évszázadok óta: a férfiak szexualitását az ösztönök mozgatják, nem a tudatosság” – mondta Andrew Elliot és Daniel Niesta viselkedéskutató, a tanulmány két szerzője.


A fekete az ellenkezője miatt népszerű
Ha a piros nem a mi színünk, vagy túlságosan kihívónak találjuk egy első randira, a tudósoknak jó híre van: a fekete is remek választás. Ezt a felismerést pedig a televíziós reality műsoroknak köszönhetjük. A Lincoln Egyetem és a Trent Egyetem két kutatója, Robin Kramer és Jerrica Mulgrew pszichológusok az angol Első randik (First Dates) című televíziós műsort elemezték, melyben valódi párok első randiját filmezték le.  Több mint 500 randevúzó öltözékét figyelték meg a kutatók, férfiakét és nőkét egyaránt, a találkozón és a találkozó előtti interjún is. Az eredmény? A potenciális randipartnerek többször viseltek vöröset a találkozón (különösen ha le akarták nyűgözni a másik felet), mint a randi előtti beszélgetésen. Itt inkább a fekete öltözék dominált, ami biztonságosabb szín. Ez nem lepte meg a kutatókat. “Ez azért lehet így, mert a piros színt a szexualitással, elérhetőséggel társítjuk. Ha valaki vonzó szeretne lenni, ám kerülni akarja ezeket a direkt képzettársításokat, inkább a feketét választja” – magyarázták a tudósok.

Öltözzünk úgy, ahogy jól érezzük magunkat
A Northwestern Egyetem tudósai írták 2012-ben, hogy az öltözködés megváltoztatja az agyunk működését. Kísérletükben az egyik csoportra fehér laborköpenyt adtak, a másik csoport hétköznapi ruhát viselt. A tudósnak öltözöttek pedig jobb eredménnyel oldották meg a teszteket, mint azok, akik csupán egyszerű ruhában voltak. Nem nehéz innentől elképzelni, hogy az első randira választott ruhánk befolyásolja a viselkedésünket. A magassarkú például a nőiességgel és szépséggel kapcsolódik össze a tudatunkban, így ha ilyen cipőt viselünk, többet flörtölünk és szexuálisan kihívóbban viselkedünk. A csinos ruha emellett önbizalmat és a siker érzetét adja. Ha kényelmesen érezzük magunkat benne.


Sminket csak mértékkel
A Dana-Farber Rákkutató Intézet és a Procter & Gamble kozmetikai cég közös kutatásából kiderült, hogy a nők négy csoportba oszthatók sminkelési szokásaikat tekintve. Vannak, akik sosem sminkelnek, vannak a természetes, nagyon kevés sminket kedvelők, a professzionálisak (több terméket használnak, ám azt mértékletesen) és a feltűnő, erős, karakteres sminket viselők. A kutatás vezetője, Nancy Etcoff arra a végeredményre jutott, hogy ha valakinek a bizalmát szeretnénk elnyerni, a feltűnő smink nem célravezető. A férfiak a sminktelen arcot, vagy az egyáltalán nem feltűnő, természetes hatású sminket értékelik a legjobban.

Légy önmagad
Mikor kiválasztjuk a ruháinkat, általában arra gondolunk, hogy tetszik majd másoknak. “A ruháknak nincs különösebb jelentése egészen addig, míg nem viseli őket valaki” – mondta a Trant Egyetem pszichológusa. A kutatók azt javasolják, hogy ha randira megyünk, bújjunk olyan ruhába, ami kifejezi a személyiségünket, amiben kényelmesen érezzük magunkat és magabiztosak vagyunk. Lehetőleg kevés sminkkel, magassarkúban és piros vagy fekete színben.

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash