A reménytelenül rendetlen emberek mentsvára

2019. december 09.
Vannak, akik lazán kezelik a rendkérdést. Ők azok, akik csak a székre dobják a levetett ruhát, a poharak és csészék pedig hajlamosak itt-ott felbukkanni az otthonukban. Általában nem is zavartatják magukat emiatt, ám ha vendég érkezik, gyakran szégyenkeznek az otthonos káosz miatt. Néhány ügyes trükkel azonban rendszert teremthetünk a káoszban, és máris nem tűnik olyan menthetetlennek a helyzet.

A lakberendezők szerint az első és legfontosabb feladat, mielőtt még bármilyen ládát, akasztót megvásárolnánk, hogy feltérképezzük a lakásunkat, és megfigyeljük, melyek azok a pontok, ahol a leggyakrabban felgyűlik a rendetlenség. Ha ez megvan, jöhetnek azok a trükkök, amikkel kordában tarthatjuk a káoszt. 

Hasznosítsuk a kosarakat
A szép kosarak nem csak díszek. Az egyik legpraktikusabb eszközök a sok kisebb-nagyobb dolog tárolására. “Helyezzünk el a lakás kritikus pontjain egy-egy kosarat, amiben gyűjthetjük az épp nem használt, ám nem kidobandó kacatokat” – tanácsolta Monika Ross lakberendező.

“Minden családtagnak lehet egy kosara, így mindenki ezekben gyűjtheti a napközben használt dolgait, így egy helyről kell este elpakolni mindent a helyére, ami sokkal hatékonyabbá teszi a folyamatot” – tette hozzá Ross. Ráadásul így megelőzhetjük a földön heverő és halmozódó kupacok képződését, így a vendégek fogadására is bármikor készek lehetünk.

Helyezzük tálcára a káoszt
Ha a kanapé előtti kávézóasztal a gyenge pontunk, határozott javulást eredményezhet a nappalink összképén, ha egy tálcát teszünk az asztalra, és ezen halmozzuk az csészéket, magazinokat, távirányítókat és a manikűrkészletet. A tálca keretet ad a sok-sok tárgynak, ráadásul egy mozdulattal felemelhetjük és elrejthetjük az egészet, ha úgy kívánja a helyzet.

A létra a legjobb barátunk
A takarók elengedhetetlenek a hűvösebb napokon, akár sorozatot nézünk, akár olvasáshoz kuckózunk a kanapéra. A kanapéra és földre lógó, gyűrött kupacban tárolt plédek viszont nem nyújtanak éppen impozáns látványt. Ilyenkor jöhet képbe egy dekoratív létra, aminek fokain még akkor is jobban festenek a takarók, ha nem hajtogatjuk, csupán rádobjuk őket használat után.


Ne bonyolítsuk túl
Ha menthetetlenül rendetlenek vagyunk, egy teljes és átfogó rendszerezési terv egyrészt csupán átmeneti eredményt hoz, másrészt valószínűleg kivitelezhetetlen is lesz. Ezért egyszerűsítsük le minél jobban a dolgokat. “Használjunk minden dolognak tárolódobozt. Amiről nem tudjuk, mire és hogyan szeretnénk még használni, azok is kerüljenek egy kosárba” – javasolta a lakberendező. “Mindegy, hogy ezek fonott, drót vagy vesszőkosarak, válasszunk olyan dizájnt, ami az ízlésünknek megelel” – tette hozzá. Tegyük a fürdőszobában is egy tárolóba a tisztítószereket, ne álljanak szabadon a mosdó alatt. Ettől sokkal rendezettebbé válnak a helyiségeink, ráadásul mozgatni is könnyebb az egyes elemeket.

A süteményes állvány új élete
Ha a konyha a gyenge pontunk, és a pult mindig felesleges dolgokkal van tele, vegyük elő a süteményes állványt, és adjunk új funkciót neki. “Rendszerezzük tálcákkal vagy állványokkal a konyhapultot. Ez segít, hogy átláthatóbbá váljon a munkafelület, és egy helyen tartja azokat az eszközöket, fűszereket, amiket gyakran használunk vagy amiket ideje lenne elpakolni” – javasolta Ross. Hasonlóan használhatjuk a fürdőszobában vagy a hálószobában a hajápolási vagy éppen sminkkészletek rendszerezésére is a süteményes állványt.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash